Rocafonda comença a netejar la Fibra sense el suport de l'Ajuntament

Una setantena de persones comencen a adequar aquest espai de 14.000 metres quadrats

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 19 Desembre 2016 12:42

Pica-pica a la Fibra

Amb ambient festiu i de cooperació, una setantena de veïns de Rocafonda van destinar el matí de diumenge a començar a arranjar La Fibra. Aquest solar ocupa uns 14.000 metres quadrats i li mantenen el nom del Centre Social Ocupat que hi havia i que està des de fa anys en situació d'abandó i desús. El solar, situat a la Ronda de Rafael Estrany amb la Plaça del Pintor Cusachs és propietat de l'Ajuntament i està en desús des que es va procedir a l'enderroc del que havien estat primer els Tallers CYPP. L'Associació de Veïns de Rocafonda el reclama per al barri i havia convocat una cercavila festiva i una jornada de neteja de la qual surten "molt satisfets per la feina feta i el molt bon ambient entre entitats i veïns que van ajudar-hi", segons Maria Majó, de l'Associació de Veïns. Després d'acompanyar el gegant de l'escola bressol de Can Noé i les quatre capgrosses de l'AV, amb el grup de batucada del barri Sambabel fins al solar, els veïns es van organitzar per netejar i desbrossar bona part de l'espai. La jornada va comptar amb la col·laboració d'entitats com Ariet o Al Ouahda.

Amb eines de camp, es va procedir a iniciar la neteja d'un espai municipal totalment abandonat. Es van recollir fins a quinze bosses de brossa industrials de residus –es va trobar de tot, fins i tot xeringues– i també moltes restes vegetals, com branques. En paral·lel, el grup es va organitzar per treballar a partir de quatre espais diferenciats en l'ampli descampat que hi ha.

Quatre comissions veïnals s'ocuparan de cadascun dels quatre usos que volen que tingui en un primer moment la Fibra, com és un espai d'esbarjo per a gossos, que reivindiquen molt necessari pel barri, una zona de pícnic amb taules, bancs i cadires, horts comunitaris urbans i també una zona verda. Simbòlicament es van plantar tres arbustos com a símbol d'inici de la nova època d'aquest espai, des dels veïns i per al barri, que van acabar la jornada amb un piscolabis. El 15 de gener es farà una nova assemblea i segona jornada, amb la col·laboració d'Unió de Pagesos.

Sense suport de l'Ajuntament
La jornada de neteja deixa l'AV molt satisfeta. Per Maria Majó "molta gent del barri va entrar per primer cop a un espai que no coneixien i que té moltes possibilitats tant presents com futures". L'Ajuntament, però, no ha donat el suport que l'entitat esperava i és que a través del Consell Territorial de Rocafonda s'havia demanat una partida per adequar l'espai, netejant-lo i dotant-lo amb il·luminació i aigua, però ha estat denegada pel govern. "Ens tocarà recuperar aquest espai sense el suport de l'Ajuntament i és quelcom que ni entenem ni acceptem, és una vergonya que el solar estigui com està", assegura Majó.

L'AV quantificava en uns 15.000 euros la inversió requerida en aquest espai dins el PAM 2017 i seguirà demanant que Mataró adopti una mesura similar al Pla de Buits Urbans de l'Ajuntament de Barcelona amb el qual s'articula la cessió a precari de solars a entitats a canvi d'usos comunitaris.