Mataró lidera la commemoració de 2017 com Any Puig i Cadafalch

Un congrés sobre la seva figura, una exposició i una obra de teatre, principals apostes de la ciutat per sumar-se als actes per reivindicar "l'arquitecte de Catalunya"

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 14 Desembre 2016 11:45

Any Puig i Cadafalch

El 2017 se celebren 150 anys del naixement de Josep Puig i Cadafalch i 50 del seu nomenament com a President de la Mancomunitat de Catalunya. Per això se celebrarà l'Any Puig i Cadafalch amb la implicació d'administracions i entitats. Serà una commemoració de país i com a tal va ser el Conseller de Cultura Santi Vila l'encarregat de presentar els actes, però el mateix Vila va reconèixer el lideratge de Mataró en el programa. La ciutat vol apostar fort per un any que vol rendibilitzar en clau de present i futur. "A Mataró som Quilòmetre zero de Gaudí, tenim la Capella dels Dolors i som la ciutat de Puig i Cadafalch, aquest és el terra ferm sobre el qual podem caminar per encarar amb optimisme el futur", va assegurar l'Alcalde David Bote. La presentació de l'Any Puig i Cadafalch es va fer al Saló de Sessions de l'Ajuntament, sota l'enteixinat del sostre de la figura que ara es vol reivindicar.

La transcendència de Puig i Cadafalch com a arquitecte, polític i historiador, adquirirà una constant de doble dimensió, de ciutat i de país. A Mataró, Puig no només hi va néixer, sinó que hi va forjar la seva figura i trajectòria. Va començar d'arquitecte municipal i seus no són tan sols el mercat del rengle de la Plaça Gran, l'edifici de la Beneficència al Carrer de Sant Josep o sobretot la Casa Coll i Regàs, sinó que també va ser l'artífex del modern sistema de clavegueram. "Puig i Cadafalch va permetre millorar la qualitat de vida dels mataronins de la seva època i ara ens permet atraure visitants, és per tant una figura clau per a la ciutat en clau de passat, present i futur", va assegurar l'Alcalde Bote.

Any Puig i Cadafalch

Revisitar la figura

Revisitar, reivindicar o recuperar són verbs que van ser utilitzats àmpliament tant pels comissaris de l'Any Puig i Cadafalch Mireia Freixa i Eduard Riu-Barrera, com pel Conseller de Cultura. I és que el 2017 volen que serveixi perquè es conegui i difongui l'extensió de l'obra i figura del mataroní il·lustre més enllà de la taca que arrossega la seva biografia. "Puig ha estat un personatge incòmode de la història de Catalunya i en la recuperació democràtica no se'l va recuperar com altres per un error que va cometre i del que en va ser conscient en vida, just després de cometre'l" va assegurar Santi Vila en referència al fet que Puig i Cadafalch va veure amb bons ulls, en un primer moment, l'adveniment de Primo de Rivera. "El 2017 no s'entendrien incomoditats i pors per aquest episodi si sabem atendre tota la dimensió humana de compromís i d'ètica d'una persona com aquesta", va sentenciar el Conseller.

El programa d'actes d'abast nacional, que denomina Puig i Cadafalch com "arquitecte de Catalunya" i agafa les quatre columnes de l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona d'emblema, recull des d'un acte central a la Generalitat amb el President, a jornades de divulgació en els diferents àmbits –rellevant i poc coneguda és, per exemple, l'aportació de Puig i Cadafalch a l'estudi del romànic del Pirineu– un documental a TV3 o visites a la seva extensa obra com la renovada "Casa de les Punxes" de Barcelona.