Prop de 500 llibres per comprendre millor Catalunya i apropar-la a Europa

El nou Centre de Documentació Català a la seu de la delegació a Brussel·les inclou el fons de l’exiliat antifranquista d'Arenys de Mar Joan Misser

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 12 Desembre 2016 12:08

Francesc Misser_llibres

L’intel·lectual i activista antifranquista d'Arenys de Mar Joan Misser va morir a França l’any passat, on havia fugit durant la dictadura, i el seu fill, el periodista Francesc Misser, ha volgut mantenir viva la seva memòria donant a la seu de la Delegació de la Generalitat davant de la Unió Europea un “eclèctic” fons de llibres sobre la història, la cultura, la llengua i la geografia catalanes.

“Hem pensat que respectàvem la seva memòria fent un testimoni de generositat cap a Catalunya, cap a la seva gent perquè puguin aprofitar aquestes obres”, va explicar a l’ACN Francesc Misser. Els llibres formen part del nou Centre de Documentació Català a Brussel·les. Monografies històriques sobre els comtats catalans, cròniques reials o l’expansió catalana per la Mediterrània, tres volums de la Crònica de Jaume I i les tres obres de Bernat Desclot publicades per Barcino entre el 1926 i el 1935 són alguns dels llibres del Fons Joan Misser que ja es pot consultar a l’Espai Catalunya-Europa de la seu del Govern a Brussel·les.

Misser, la trajectòria

Joan Misser va néixer a Arenys de Mar el 1921 i, de fet, el seu fons inclou “molts llibres sobre el Maresme” i diversos municipis del territori. Misser va quedar marcat per sempre per la guerra, i n’escriví un relat, inèdit, ‘Records i lliçons d’una revolució traïda’, que es pot consultar a la Delegació. Entre els llibres que ell va escriure i els que va anar adquirint es pot resseguir la seva vida i tots els esdeveniments històrics que va viure.

De fet, tots els volums, juntament amb diversos centenars de llibres més sobre Catalunya que ja hi havia a la delegació, són consultables a partir d’ara al nou Centre de Documentació Català a Brussel·les.