Restauren sis plànols del segle XVI de la muralla de Mataró

L'autoria d'aquests documents, del fons de l'Arxiu Comarcal del Maresme, no és clara

  • Redacció
  • Dimecres, 02 Novembre 2016 10:38

Planol restaurat

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha restaurat sis plànols històrics del segle XVI de la muralla de Mataró, que conserva l’Arxiu Comarcal del Maresme. L’autoria dels alçats no està clara, ja que l’enginyer designat per Carles V, qui governava en l’època en què es van realitzar els plànols, era Jorge de Setara, però les inscripcions dels documents són en català. Tampoc s’ha pogut identificar a quina porta correspon cada alçat ni el grau de fidelitat del projecte sobre paper en relació amb les obres finals.

La intervenció s’ha basat en una acurada neteja mecànica per donar pas a una neteja humida, feta per capil·laritat, que ha permès establir l’estabilitat estructural del suport. Posteriorment, s’ha procedit a la consolidació dels plànols, feta amb paper japonès de diferent gramatge i afí als suports originals.

Sis són els documents que s'han restaurat per assegurar-ne l'estat

Durabilitat assegurada

Després de la seva intervenció, el correcte emmagatzematge, juntament amb les condicions de conservació preventiva correcta, asseguraran la durabilitat dels plànols restaurats. Els plànols es presenten amb camisa feta amb material de conservació.
 L’estat de conservació dels plànols feia necessària una intervenció per tal de restituir la integritat fisicoquímica del suport i la preservació de la tècnica sustentada. Les obres presentaven brutícia superficial, acidesa, oxidació puntual del suport i grans estrips. A la vegada, també es podien visualitzar diferents suports adherits als originals, fruit de diferents intervencions dutes a terme anteriorment.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: