Pantalans de darrera generació pel Port de Mataró

S'han renovat les instal·lacions de més de 1.650 metres lineals que serveixen per abastar més d'un miler d'amarratges

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Dimarts, 27 Setembre 2016 13:05

Inauguració pantalans port

"A partir d'una urgència hem creat una oportunitat". Les paraules de Ricard Font, Secretari de Territori i Mobilitat i de David Bote, Alcalde de Mataró, defineixen l'acte que divendres passat va fer venir a Mataró el Conseller Rull per inaugurar els nous pantalans del Port de Mataró. La referència a la 'urgència' era deguda al fet que un enfonsament dels antics pantalans va ser el que va propiciar una operació que s'ha fet gran i que renoven les instal·lacions amb noves tecnologies i materials i per propulsar aquesta instal·lació cap al futur. Josep Rull va assegurar que “volem utilitzar els ports com una locomotora per generar activitat econòmica, hem utilitzat aquestes obres a Mataró com a credencials d’allò que volem que sigui el Pla de Ports i d’allò que ja contempla la Llei de Ports que s’està tramitant al Parlament”.

Inauguració pantalans port

David Bote, per la seva banda, va assegurar que "malgrat el punt de partida, que va ser un incident, les parts implicades han treballat amb entesa i ens permeten tenir un Port preparat per seguir guanyant cada cop més importància per a la ciutat". Es calcula que la instal·lació genera mig miler de llocs de treball entre directes i indirectes i l'Ajuntament està pendent d'un pla específic que el dinamitzi, la següent pantalla després de la intervenció en els pantalans que permet posar al dia la part que més preocupava els usuaris.

Inauguració pantalans port
Les obres
Les obres han renovat més de 1.650 metres lineals de pantalans de tres metres d’amplada, tot abastant 1.080 amarratges, i les seves instal·lacions associades. L’actuació ha consistit en la substitució de les plaques alveolars de formigó que hi havia per unes d’alumini i material sintètic, amb una millor resistència a la corrosió marina i una estructura més funcional i adaptable a les necessitats d’amarratge. El paviment que s’ha utilitzat és ecològic i ofereix més adherència i protecció contra la corrosió. El sistema constructiu ha estat innovador perquè ha permès dur a terme les tasques d’enderroc de les plaques antigues i la instal·lació de les noves sense haver de mobilitzar les embarcacions amarrades. També s’ha modernitzat el subministrament d’aigua i llum a les embarcacions amb la implantació d’un sistema de telegestió.

El president del Consorci i secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha valorat que “el port és ara avançat al seu temps en termes mediambientals”, gràcies a “una obra exemplar, feta en temps rècord i pensada per servir els seus usuaris”.