Discòrdia per l’organització d’una paella popular a Rocafonda

El suggeriment de cuinar l’àpat sense porc ni alcohol per “incloure” la comunitat musulmana topa amb el rebuig dels impulsors de l’acte

  • Redacció
  • Dilluns, 19 Setembre 2016 13:14

Paella Rocafonda

Una arrossada popular organitzada per un grup de comerciants al barri de Rocafonda ha generat una forta polèmica al barri aquest cap de setmana perquè la recepta de l’àpat incloïa porc i alcohol, dos ingredients prohibits per la comunitat musulmana, que representa més del 40 per cent de la població de la zona.

L’arrossada popular que aquest diumenge 18 de setembre ha aplegat més de 200 persones al barri de Rocafonda va començar “amb una conversa entre amics que tenien ganes de muntar una paella al carrer”, comenta Alfonso Palacios, membre de l’organització.

L’acte es va anar fent gran i el grup de comerços organitzadors va recórrer a l’Associació de Veïns de Rocafonda per a tramitar els permisos d’ocupació de via pública.

Va ser aleshores quan, en vistes que es volia cuinar la paella amb porc i alcohol, l’associació veïnal va suggerir canvis per a obtenir el seu suport: “que se substituïssin els aliments per d’altres que la comunitat musulmana pogués consumir, que un membre de l’associació entrés a l’organització per evitar qualsevol incident i que els beneficis no es destinessin a cap entitat religiosa”.

Les propostes no van ser vistes amb bons ulls pels impulsors de la iniciativa, com remarca Palacios, que a més a més, assegura que “l’Associació treu les coses fora de context perquè es tractava sols d’un àpat més que popular en el que oferíem un plat de paella i la beguda per quatre euros”.

"L'acollida com a punt de partida"

L’Associació de Veïns de Rocafonda, en canvi, considera que és l’organització la que ha decidit portar els fets a un altre nivell i lamenta que se’ls acusi de generar conflicte.

Des del col·lectiu, Maria Majó, explica que “es van fer un seguit de suggeriments que es consideraven necessaris si l’associació, que representa a tots els veïns, havia de demanar el permís per a l’acte i, per tant, responsabilitzar-se de l’acte”.

Majó detalla la postura de l’Associació: “Es té una línia de treball molt concreta que té l’acollida com a punt de partida”. Per això, defensa la proposta que es va fer a l’organització perquè “s’està avançant en la vida del barri i creiem que canviar els ingredients era un detall que no costava i que considerem que es feia en positiu".