Mataró s’encamina a una vaga indefinida del servei de neteja

L’Ajuntament veu marge per a la negociació i confia que es desconvocarà l’aturada

  • Mireia Biel
  • Dimarts, 14 Juny 2016 10:13

brossa neta mataró

Mataró podria viure la primera vaga del servei de neteja de la història democràtica a partir d’aquest cap de setmana. L’aturada indefinida que plantegen els assalariats de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) té a veure amb un conflicte d’interessos entre les dues parts, ja que els treballadors reclamen un augment de salari i l’empresa s’hi oposa rotundament.

La picabaralla entre els treballadors del servei de neteja i l’empresa de FCC es remunta al 2012, quan la direcció volia abaixar el sou dels empleats un 35 per cent. Davant l’oposició dels treballadors, es va optar per la congelació del sou fins a la renovació de la concessió del servei amb l’Ajuntament.

El 2015, amb la signatura per a la continuïtat del servei, però, l’empresa no ho va contemplar i ara no vol asseure’s a negociar. Per aquest motiu, els treballadors acusen FCC i Ajuntament d’haver incorporat una clàusula al contracte que “no permet revisar els preus” i que els deixa, segons afirmen, sense capacitat d’acció. Tot i així, fonts del Comitè d’Empresa exclamen que “hem fet una proposta perquè se’ns apugi el sou de forma progressiva durant quatre anys, començant per un 0,5 i acabant en un 1 per cent”. Però, FCC només els ofereix un 0,1, asseguren.

En aquest sentit, el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, admet que la clàusula en qüestió “no permet revisar els preus”, però que “no impedeix revisar el conveni de treballadors que tingui l’empresa”.

Vaga imminent

La vaga indefinida dels treballadors del servei de neteja sembla, doncs, imminent, i només un acord d’última hora a la darrera reunió de conciliació que se celebrarà demà dimecres podria evitar-la. Des del Comitè d’Empresa, tanmateix, afirmen que “l’empresa sembla força tancada en banda” i només “un canvi radical de postura” permetria desconvocar la vaga”. 

Una aturada que està previst que comenci aquest divendres 17 de juny i que coincideix amb la celebració de la Fira Gastronòmica. L’època de l’any i les altes temperatures a què s’està arribant aquests dies són factors a considerar de cara a la vaga que podria afectar la ciutat. En aquest sentit, els treballadors lamenten que s’hagi hagut d’arribar a aquesta situació i malgrat que afirmen ser conscients que “no és bo ni pels treballadors ni per la ciutadania”, recorden que “la vaga és l’últim recurs que ens queda per defensar el que creiem que és just”.

“Encara hi ha marge”

Tot i les postures allunyades d’ambdues parts, l’Ajuntament creu que encara hi ha marge per a les negociacions i confia que es podrà arribar a un acord. Per això, el regidor de Serveis Centrals Juan Carlos Jerez serà demà a la trobada, també perquè “tenim coses a dir sobre els serveis mínims”.

Des de l’Ajuntament, demanaran “uns serveis mínims que s’apropen al 100 per cent”, sobretot per garantir qüestions “de salubritat i convivència”, però també per evitar grans acumulacions de brossa en un cap de setmana en què la ciutat acull festes de barri o la Fira Gastronòmica.