Les artesanes 'made in' Mataró

La cultura cervesera a nivell local té noms propis, els de les persones i marques que van apostar-hi i que ara donen gust propi a la cervesa de casa nostra

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 13 Juny 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, artesanes de Mataro

Darrere la Mataró Beer Week hi ha part de la gent que, en la darrera dècada, ha estat quasi predicant al desert a Mataró.


Fa més de 10 anys els locals que comptaven amb referències de "craft beer" eren unes autèntiques rareses però al voltant del The Drunk Monk es va anar establint un caldo de cultiu que en l'actualitat situa Mataró al mapa i permet que neixi un esdeveniment com aquest. The Drunk Monk, la cerveseria que durant dos anys va ser escollida la millor d'Europa en una web especialitzada, va ser el paraigua sota el qual la cultura cervesera que tantes vegades s'envejava d'altres països va anar arrelant a casa nostra.

Marques com Piris o Biir i un establiment com Molta Malta, són hereus d'aquest esperit i estan darrere la setmana de la cervesa i una creixent presència en botigues i bars. "Realment està creixent molt la cultura de la bona cervesa artesana perquè en certa manera a la que hi entres ja t'hi quedes, si la saps valorar, ja no optes per la cervesa industrial" explica Adrià Felisart, de Molta Malta.

Biir i Piris

Les diferents cerveses de Biir o Piris –elogiades i premiades, per cert– són avui una de les marques que molts mataronins busquen. "És obvi que hi ha un tipus de client que busca allò que és d'aquí, que prefereix pagar per un producte de casa que per un que ve de l'altra punta del món", explica aquest cerveser. És per això que a Mataró –i Argentona, en el cas de Biir– cada cop es pot trobar, amb més facilitat, gent que coneix, beu i sobretot busca artesanes amb denominació d'origen –que en aquest cas no existeix com a tal, és clar– de casa nostra.

Visualitzar aquesta cultura
Ciutat 2014/2015, artesanes de Mataro 2
El client que busca cerveses artesanes confereix a l'acte de beure una cervesa la importància de la degustació d'un bon vi. "La gent busca nous tipus, noves marques, és un tipus de client que vol provar i que sobretot vol conèixer" explica Felisart.
Com si d'un gota a gota es tractés, cada cop hi ha més establiments amb tiradors d'artesana o referències d'aquest tipus a la carta o autèntics malalts de fer la pròpia cervesa fins al punt que ja hi ha les primeres associacions de cervesers.
La idea dels promotors de la Beer Week és "visualitzar aquesta cultura que cada cop està més extesa i que la gent sàpiga que a Mataró hi ha interès en aquesta matèria durant tot l'any, no només durant la Week".