Una moda que vol quedar-se

La Mataró Beer Week vol fomentar l'aposta per les cerveses artesanes i de qualitat, un producte que cada dia guanya més adeptes i practicants

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dilluns, 13 Juny 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, cervesa artesanal 1

Es pot quedar per anar a fer birres o interessar-se a degustar una bona cervesa. Deixar-se endur pel preu més baix i un producte industrial o interessar-se pel procés, la naturalesa i els ingredients d'una de les begudes més populars de casa nostra.


A poc a poc la cultura cervesera del nostre país està canviant i Mataró, òbviament, no n'és una excepció. Si fa una dècada les "craft beer" eren un objecte quasi de culte, que només es trobaven en tavernes o espais especialitzats, en ple 2016 es pot ben dir que la bombolla de la moda per aquestes cerveses de major qualitat deixa un pòsit real. Cada vegada hi ha més establiments especialitzats que cultiven aquesta "cultura de la cervesa" de la mateixa manera que bars i restaurants sumen referències. Cerveses d'importació dels països que la tenen entronitzada com Bèlgica, sí. Però també cervesa artesana catalana. Aquest és l'ecosistema actual, que ha generat quasi com per naturalesa la primera setmana de la cervesa a Mataró: la Mataró Beer Week.

Primera edició

La Mataró Beer Week és una iniciativa a tres bandes que compta, a més, amb el suport del Gremi d'Hostaleria. De fet la setmana culminarà sent una de les potes de la Fira Gastronòmica del proper cap de setmana, que inclou la cervesa artesanal com a afegitó ja en el propi nom.

El trident organitzatiu de la Mataró Beer Week inclou la cervesa Piris, la Biir i el Molta Malta, espai especialitzat en cervesa artesana al Carrer de Na Pau convertit en un aparador perfecte del boom actual d'aquest tipus de cervesa. El seu responsable, Adrià Felisart, assegura que "és obvi que hi ha una moda però no és una moda de les que vénen i van, és un canvi a més recorregut que persegueix tractar la cervesa com un producte gastronòmic més, com sempre s'ha considerat el vi".

En pocs anys s'ha passat de poder comptar els cervesers artesans catalans amb els dits d'una mà a sumar-ne quasi 200. També els tallers, ingredients i tècniques per fer-se cadascú la seva cervesa a casa estan a l'ordre del dia. I també van apareixent les figures dels maridatges, els tasts.

La Mataró Beer Week vol ser la rèplica mataronina a aquest moviment. "Es tracta de fer valorar la cervesa més enllà del preu, anar educant o, si més no, difonent que hi ha un altre tipus de producte al de les grans marques", explica Felisart. Una mena d'evangeli de la cervesa, seria.

Cada dia una activitat
Ciutat 2014/2015, cervesa artesanal 2
La Mataró Beer Week començarà en dilluns amb un curs d'iniciació a la fabricació de cervesa a la CraftBeerShop de Mataró: Molta Malta. El dimarts 14 The Drunk Monk serà escenari d’un maridatge de cervesa amb les xocolates del pastisser Claudi Uñó. El dimecres, activitat doble: de nou tast a The Drunk Monk amb el mestre cerveser de la barcelonina Fort i la Cafeteria La Selva acull la presentació d'una cervesa inspirada en una troballa arqueològica de 6.300 anys per crear la cervesa "Encantada". Dijous el restaurant El Farcell acull un maridatge amb protagonisme de les cerveses locals Biir i Piris i a partir de divendres l'activitat passa a la Fira Gastronòmica i de la cervesa artesana.