Dissabte de roses i llibres

La coincidència en cap de setmana pot permetre més gent al carrer que l'habitual en un Sant Jordi amb actes des de dijous fins diumenge

  • Redacció // Fotos: arxiu
  • Divendres, 22 abril 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, sant jordi recurs

Arriba Sant Jordi, punt d'inflexió en el calendari i aquest any que cau en dissabte es converteix, de facto, en l'únic dia laborable capaç de generar un pont. Perquè Mataró viu la diada del llibre i la rosa des d'ahir dijous quan ja hi havia les parades de llibres a la Plaça de Santa Anna i el Drac s'havia de passejar pel centre rememorant els episodis més eloqüents dels seus primers 25 anys d'història.

I el pont que no és pont segueix avui divendres, dia en què en moltes empreses o centres educatius avançaran l'intercanvi de roses o el programa d'actes oficial preveu una cita a la Plaça Gran en què, abans del brogit de l'endemà, Mataró tancarà l'Any Ovidi Montllor amb un acte precís: La cançó de les balances.

La diada castellera s'avança i la Fogonada es retarda respecte a altres anys

Sant Jordi s'escau, però, en dissabte i això pot voler dir, segons els veterans de les parades de roses, que sobretot durant el matí hi hagi molta més gent al carrer. El sector de les roses és optimista i es podran comprar roses en molts carrers, places i cruïlles de Mataró.

Menys apretat
La novetat més substancial de la diada vindrà a la tarda i el vespre que, caient en cap de setmana, permet espaiar més els actes que algun any amenacen d'encavalcar-se i tot. Si se centra l'atenció en la part baixa de La Riera, la diada castellera començarà una hora abans de l'habitual, a les sis de la tarda. Entre això i que la Fogonada es retarda fins a les deu de la nit, els Gegants de tota la ciutat que tanta atenció reben tindran més temps per
a la seva cercavila. I com que després de dissabte ve el diumenge, el 40è Llibre Gegant de Contes tancarà aquest pont festiu de Sant Jordi.

 

 Ciutat 2014/2015, Fogonada sant jordi
Fogonada rodona

25 anys rodons, al rovell de la joventut, són els que celebra aquest Sant Jordi el Drac de Mataró. Després de l'acte especial d'ahir dijous, la figura no faltarà a la cita amb el "correfoc familiar" de cada diada del 23 d'abril, la Fogonada. Arrencarà a les deu de la nit des del Portal de Barcelona i evolucionarà unint en recorregut les places Gran, de Santa Maria i de l'Ajuntament, amb els respectius voltafocs, moments de gran bellesa amb les places plenes de guspires. Ja fa anys que l'acte es complementa amb l'esperada representació de la llegenda de Sant Jordi, degudament versionada perquè el Drac sigui bo i el Boc, el gran malvat.
Un cop alliberada la princesa, a la Plaça de l'Ajuntament, el darrer voltafoc tanca l'acte, ja amb la música en directe de La Coixinera, que just després farà el ball, abans que els discjòqueis aprofitin, també des del punt de vista festiu, que si Sant Jordi és dissabte, el cos aguanta unes hores més.