Sumar valors i fets en les competicions

El Consell Esportiu del Maresme posa en marxa un model de classificació paral·lel dins el programa 'Sumem valors, sumem anells"

  • Marta Gómez // Foto: cedida
  • Dimecres, 23 Març 2016 12:15

Ciutat 2014/2015, esport i valors

El Consell Esportiu del Maresme (CEM) tira endavant una campanya per posar en marxa un model de classificació paral·lel a totes les seves competicions. Asseguren que, “d’acord amb les directrius de l’Esport en Edat Escolar de Catalunya i amb el convenciment que l’esport és una eina per fer millors persones”, “totes les competicions d’esport d’equip del CEM tindran una classificació basada en els resultats esportius i una segona classificació amb els mateixos guardons i mèrits basada en els comportaments i la formació en valors dels esportistes, tècnics i acompanyants”.

La campanya, anomenada “Sumem valors, sumem anells” separa, tot i que alhora aglutina, “persones” i “fets”. S’engloba dins de l’etiqueta “persones” a tots aquells esportistes participants de la competició, tècnics i acompanyats i a l’etiqueta “fets” a la puntualitat, documentació, col·laboració i l’excepcionalitat remarcablement positiva. La campanya s’ha posat en marxa a tota la comarca per la valoració de la participació en els jocs escolars per part dels joves estudiants. Segons els programes d’esport escolar de la Generalitat hi ha un Pla Estratègic aprovat per als cursos 2015-2016 i 2016-2017 que estableix diferents sistemes de puntuació i classificació de les competicions esportives. Des del CEM han decidit desenvolupar el segon punt: un sistema paral·lel, amb la campanya “Sumem valors, sumem anells”.

Pla de l’Esport a l’Escola

De fet, des del Consell Esportiu del Maresme s’aplica el Pla Català de l’Esport a l’Escola en col·laboració de la Conselleria d’Ensenyament. Hi ha 27 escoles que en formen part, de les 11, 9 de la ciutat de Mataró, reben ajuda en funció de barems socioeconòmics. Pel pròxim curs escolar, el curs 2016-2017 seran tres escoles més les que s’hi sumaran, les tres de Mataró.

Classificació per valors

Els Tutors de Joc, que majoritàriament depenen dels ajuntaments, s’encarregaran de valorar les actituds de tots els agents implicats en l’esport escolar, entre els quals es valorarà també la puntualitat dels equips, l’escalfament o les salutacions. En total hi haurà 5 anells per a cada partit: 3 anells valoren els esportistes, els tècnics i els acompanyants i els altres 2 el comportament d’abans, durant i després de la competició. Tot plegat conformarà una classificació mensual de valors. Aquells equips que tinguin més anells quan s’acabi la competició, es proclamaran campions i rebran els merescuts trofeus.

Sumar o restar anells

Qui suma o resta anells en la valoració és només el Tutor de Joc. Poden ser motiu de restar-ne el fet de protestar al tutor, mantenir actituds agressives, baralles entre companys, faltes de respecte entre jugadors o adversaris, protestes per part dels acompanyants, males actituds, joc violent, manca de puntualitat o uniformitat, problemes d’inscripcions.

Hi ha una anella especialment valuosa per als participants i es tracta d’una anella que valorarà l’equip que no tingui cap anell negatiu en aquell partit i que, a més a més, sumi algun fet excepcionalment positiu.