Mataró reforça el model de policia de proximitat

Es constituiran unitats exclusives destinades a la convivència i al civisme

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 25 Febrer 2016 09:08

Policia Local, temporada nadal

L'Ajuntament de Mataró ha iniciat l'elaboració del nou pla local de seguretat, que implicarà de facto una reorganització de la Policia Local, la tercera en només quatre anys després dels canvis de model de 2012 i el 2014. El nou pla es presentarà al juliol i s'enfocarà sobretot a atendre la "seguretat subjectiva" dels ciutadans. Les noves polítiques de seguretat se centraran en atendre les demandes ciutadanes més enllà del que marca la lectura freda de les dades delinqüencials. En aquest sentit, com ja va anunciar l'alcalde de la ciutat, David Bote, en una entrevista a l'ACN el passat mes d'agost, es preveu la creació d'unitats específiques per abordar aspectes com la convivència o el civisme.

El nou pla local de seguretat de Mataró abraça el període 2016-2019 i s'estructurarà en cinc grans àrees. A banda dels àmbits propis de la seguretat, com són la seguretat ciutadana, la seguretat viària i la protecció civil, s'inclouran també dos grans àmbits enfocats a atendre les principals demandes ciutadanes: Convivència i Civisme i Activitats Públiques.

"Sentir-se més segur"

Sobre aquestes noves àrees serà sobre les que es treballi "més profundament" i es plantejaran actuacions en relació a temes diversos que influeixen en la qualitat de vida dels ciutadans, com el risc social, la salut pública, les molèsties veïnals, la tinença d'animals, el soroll, la violència de gènere, els consums a la via pública o l'oci nocturn.

La regidora de Via Pública de l'Ajuntament de Mataró, Núria Moreno, explica que la seguretat de la ciutat no només passa per les "dades objectives de seguretat", sinó que "hi ha dades subjectives que també s'han de combatre". El ciutadà, afegeix, ha de "tenir la convicció que es troba en un entorn segur".

Aquesta aposta de l'Ajuntament de Mataró ve reforçada per les xifres de les demandes ciutadanes que durant el 2015 s'han fet al telèfon de la Policia Local. El primer indicador de l'àmbit de la seguretat ciutadana ocupa el lloc número 10 del rànquing i són trucades en les que algun veí ha vist algú "en actitud sospitosa". Representa només el 2,7% de les trucades.

Enllestit al juliol

La majoria de trucades, en canvi, tenen relació amb la convivència, com molèsties veïnals (18,4%), vehicles aparcats en guals (11,4%), incidències al carrer (9,6%) o molèsties per animals (4,1%), entre d'altres. Per trobar altres indicadors sobre seguretat com baralles (1,6%) o danys en vehicles (1,2%) cal baixar encara més llocs del rànquing de demandes ciutadanes.

En paral·lel a la redacció del nou pla de seguretat, que es preveu enllestir el mes de juliol, la Policia Local treballarà en la seva reestructuració interna, per adaptar-se a les exigències de les noves polítiques de seguretat de la ciutat. Els canvis, però, no s'aplicaran fins que el pla estigui aprovat definitivament i es posi en funcionament.

Des de la Policia Local apunten que el nou model intensificarà encara més el concepte de policia de proximitat i es crearan unitats específiques per atendre aquestes demandes ciutadanes relacionades amb la convivència i el civisme. A més, està previst que durant l'any 2016 es puguin cobrir les sis vacants existents al cos: quatre agents i dos intendents.