Els afectats pel tancament de Funnydent inicien les reclamacions

Consum i els Ajuntaments de Mataró i Sabadell ofereixen assessorament tècnic als clients

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 01 Febrer 2016 10:26

Funnydent

El tancament sobtat de les clíniques dentals Funnydent ha agafat per sorpresa milers d'afectats a Catalunya –l'empresa també tenia clíniques a Madrid. La companyia tenia un centre a Mataró i un altre a Sabadell, que ja no van obrir el passat divendres. "Treballadors acomiadats i clients estafats", recita la pancarta que van penjar els clients de la clínica de Mataró així que van conèixer la notícia. Ara, assessorats per l'Agència Catalana de Consum i els Ajuntaments de Mataró i Sabadell, els afectats han començat a tramitar les primeres reclamacions per intentar recuperar els diners dels tractaments contractats, però que encara no havien acabat. En alguns casos ja havien pagat el 100% del seu cost.

Funnydent va tancar sense previ avís a Catalunya i Madrid i els seus clients es van trobar divendres amb la porta tancada. Les ciutats afectades, Mataró i Sabadell, es van començar a organitzar des de primera hora del matí per atendre les queixes dels consumidors, que s'han adreçat als respectius Ajuntaments a la recerca de respostes.

El regidor de Salut de Mataró, Joan Vinzo, explica que s'ha organitzat una primera sessió informativa amb un grup d'unes 80 persones per informar sobre els drets com a consumidors i acompanyar-los en el tràmit de la reclamació. "La casuística és molt diversa, des de gent que ja havia pagat i no havia començat el tractament o persones que s'han quedat a la meitat". Vinzo ha mostrat la seva solidaritat amb els afectats. Després de parlar amb ells comenta que els usuaris "estaven contents del tracte rebut" per part de Funnydent. Segons explica el regidor, els clients es decantaven per aquesta empresa perquè "feien molt bones ofertes de tractaments d'import considerable". Ara els anima a reclamar i per als pròxims dies s'han programat sessions informatives amb els afectats.

Incompliment de contracte

En aquest sentit, l'Agència Catalana del Consum (ACC) recomana als afectats que presentin una reclamació a les oficines municipals o comarcals d’informació al consumidor, així com a les mateixes oficines de l’ACC. L’entitat demana als afectats que recopilin tot tipus d’informació sobre la clínica, com ara publicitat, pressupostos, contractes o factures.

En cas que els tractaments a les clíniques s’hagin finançat, l’ACC demana als afectats que es dirigeixin a l’entitat financera que va concedir el préstec per "demanar-ne l’anul·lació per incompliment de contracte" en tant que no s'ha prestat el servei complet. L'ACC també avisa que en cas que l’entitat no vulgui atendre la sol·licitud d’anul·lació, cal demanar un full oficial de queixa, reclamació i denúncia.

En cas d’haver pagat amb targeta de crèdit, “caldrà dirigir-se a l’entitat de crèdit per demanar l'anul·lació del càrrec i el corresponent reemborsament”. Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, han explicat que estan recollint les denúncies per comptabilitzar les persones afectades.

Accions contra l’empresa

També l'organització de defensa dels drets dels consumidors FACUA ha anunciat accions contra Funnydent, propietat de l'empresari Cristobal Pérez. L'entitat ha creat una plataforma d’afectats, a la qual es pot inscriure a través del lloc web facua.org/funnydent. FACUA, en el mateix sentit, està utilitzant l’etiqueta #afectadosFunnydent a les xarxes socials per denunciar els cas.

L’entitat assegura que està rebent una “allau” de consultes i, de la mateixa manera que l’Agència Catalana de Consum, demana als afectats que recopilin tota la informació sobre els contractes amb la clínica. També recorda que els usuaris que estan abonant els tractaments no acabats mitjançant préstecs tenen dret a “paralitzar els pagaments” i “exigir a les entitats financeres la devolució de la totalitat o una part de les quantitats abonades, segons el cas”.