Valldemia busca donants de sang "per salvar vides"

Els alumnes de quart de Primària organitzen una campanya de donació de sang aquest diumenge al matí

  • Mireia Biel
  • Dimecres, 27 Gener 2016 10:23

Donació sang Valldemia 2016

"Ja fa molts anys que els nens i nenes de quart de Primària organitzem una campanya de donació de sang perquè fa temps un nen de la nostra edat en necessitava molta". Aquesta història va inspirar els nens i nenes de Valldemia i ja fa anys que en aquest curs es treballa amb un projecte promogut des del Banc de Sang. Així, els nens i nenes, malgrat que ells no poden ser donants, han dissenyat una campanya de comunicació per animar la gent a donar sang el pròxim diumenge 31, de deu del matí a dues del migdia.

En una visita feta a l'escola per conèixer de la vora el projecte, els mateixos nens i nenes expliquen que han "dissenyat la campanya dins del projecte interdisciplinari" del centre, que consisteix a realitzar una activitat mitjançant diverses assignatures. És una de les moltes propostes que el centre tira endavant per treballar a través de projectes i competències transversals.

Un projecte de tots

Els seixanta o setanta alumnes relaten la iniciativa mirant de no descuidar-se cap detall. "Després de les vacances de Nadal, vam començar a pensar la campanya de comunicació", afirmen. El projecte consta de tres fases: l'abans, el durant i el després. Així, primer, han hagut "de pensar i decidir per equips" com seria la campanya de comunicació i com es donarien a conèixer, moment en què van optar per "escriure cartes als veïns, imprimir pòsters, fer una falca a la ràdio, dissenyar flyers i contactar amb el Tot Mataró". El dia de la donació, els alumnes supervisaran les tasques i recopilaran informació per després elaborar gràfics a la classe i poder dissenyar "accions de millora".

El llibre 'El zoo d'en Pitus' ha servit de fil conductor del projecte, per la història que explica i els valors que transmet, com el treball en equip o l'ajuda als altres.

A través d'aquesta acció, promoguda des del Banc de Sang, els alumnes adquireixen coneixements de diverses assignatures i els apliquen de forma conjunta per a realitzar un servei al seu entorn. Es tracta d'una metodologia educativa coneguda com a aprenentatge servei i que ha obligat els alumnes a utilitzar habilitats pròpies d'àmbits tan diversos com les ciències naturals, el català i la plàstica, entre altres, per a tirar endavant una idea.

Una experiència enriquidora que tant ells com el professorat valoren, ja que "podrem veure com s'ho fan els metges, treballarem per una bona causa i podrem ajudar molta gent que necessita sang", al mateix temps que "aprenen a prendre decisions, a ser autònoms i a mirar una mica més enllà". Com remarca el seu eslògan: "Cada gota que dónes, cada vida que salves".

Un projecte veterà

Aquesta iniciativa és una de les més veteranes en el camp de l'aprenentatge servei. De fet, el Banc de Sang i Teixits ha aconseguit realitzar més de 500 experiències arreu del territori gràcies a la col·laboració de 150 escoles des del 2006. Una fórmula que contribueix a l'educació dels infants i els converteix en un actor que participa de la societat de forma activa, en aquest cas per promoure la donació de sang entre la població del seu entorn. A Mataró, Valldemia és una de les escoles que hi participa, així com també ho han fet altres centres com l'escola GEM, l'institut Puig i Cadafalch, el Miquel Biada o el Col·legi Salesians.