10 noms es disputen el Mataroní de l'Any 2015

Comença la votació per a la setena edició del certamen de votació popular

  • Cugat Comas i Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 08 Gener 2016 11:07

El Tot 2014/2015, foto noticia portada (edicio 1705)

Els 10 rostres que apareixen en aquestes pàgines, a la següent –on són ells mateixos els que es presenten per qui no els conegui– o a la mateixa portada d'aquesta revista conformen l'auca de candidats, l'orla d'aspirants a guanyar el premi 'Mataroní de l'Any 2015'. Es tracta de 10 aspirants dels quals només dos ja havien estat proposats en alguna de les sis edicions precedents. 10 trajectòries lligades a diferents àmbits que ara passen a sotmetre's al sufragi dels conciutadans que escolliran un d'ells com el més destacat de 2015.


Els col·laboradors del Tot Mataró i Maresme han elaborat aquesta tria d'entre els més de 30 noms proposats pels propis lectors de la revista. Ara la pilota torna a estar en mans dels mataronins i les mataronines que des d'ara i fins al 24 de gener tenen temps per votar pel candidat que prefereixin.

Com ha passat en cada edició, el collage d'aspirants al premi arrela en camps molt diferents i els noms provenen d'àmbits molt diferents. Així, entre la tria d'aquest 2015 hi ha fins a tres escriptors premiats com són Care Santos, Bel Olid i Joan Bustos o tres esportistes com són el reputat Albert Ramos, la jove promesa de la "sincro" Berta Farreras o el monitor de natació adaptada Roger Cruañas.

El pes de les entitats es nota amb la candidatura de Sílvia Serra ara que la Societat Protectora d'Animals torna a estar al centre d'atenció. Xavier Doló, inventor ambientalista torna, sis anys després, a estar a la graella de sortida i completa les nominacions una Maribel Nieto que després de ser al capdavant del programa de detecció de càncer de mama, passa per ser una recent jubilada.

Fins al 24 de gener hi haurà la votació acumulada entre els 10 candidats
i del 28 de gener al 7 de febrer la votació final

Tres sistemes de votació s'obren a partir d'avui mateix - de manera presencial a les nostres oficines, al carrer d'en Xammar 11, a la web: mataronidelany.cat, i de manera puntual al punt de votació presencial al bell mig de La Riera, que s'habilitarà concretament al portal de Barcelona - en un recorregut que compta amb 10 candidatures entre les quals, encara que costi, cal triar. El vot dels mataronins, altra vegada, serà jutge en les pròximes setmanes.

Qui són els 10 candidats a 'Mataroní de l'Any 2015'?

Perfils 2014/2015, perfils - agit baqué
Agit Baqué - Impulsora de La Destil·leria
“La Destil·leria va ser una necessitat personal i vital. Després d’estar 22 anys en una multinacional, vaig decidir que necessitava un canvi. La Destil·leria és una galeria d’art, tallers diversos i educació especial. És un projecte molt transversal: la creació d’aquest espai de diàleg de coneixement, una manera de treballar diferent, participar amb professionals, etc. En realitat és donar un altre color al que ja existeix"

Joan Bustos premi Enric Valor
Joan Bustos - Escriptor de narrativa
"Els premis que he rebut aquest passat mes de desembre per a mi signifiquen el reconeixement de molts anys de treball. Ara pot quedar molt bonic rebre el premi, però el que no sap tothom és que m’he arribat a presentar a més de 30 premis i mai abans havia guanyat res. I abans era igual de bo o mediocre que sóc ara. La veritat és que no sé què pot haver canviat, potser ha estat trucar a la porta adequada en el moment indicat”.

Ciutat 2014/2015, Roger Cruanyes
Roger Cruañas - Fomenta la natació adaptada al CNM
“Fomentem l’esport adaptat com un esport més. Creiem que és molt bo per a qualsevol persona que tingui una discapacitat. Intentem que, des de nens de 4 a 5 anys fins a adults de 40 a 50 anys, gaudeixin de l’aigua, que siguin autònoms, a qualsevol nivell. Dins de l’aigua les limitacions són molt minses. Un cop flotes, ja ho tens tot i amb aquesta gent tot és molt fàcil perquè són molt agraïts".

Xavier Doló
Xavier Doló - Inventor i emprenedor ambientalista
“Amb el nostre projecte aquest 2015 hem aconseguit ser seleccionats entre els 6 millors projectes del món i ha estat seleccionat per anar directament al Canadà a desenvolupar-lo. Col·laborarem amb el govern i les universitats. Estan molt interessants en el meu sistema d’energia, sobretot a la zona a la qual ens desplaçarem. Allò serà un gran laboratori per a mi, amb tots els recursos i inversió. Energia i reciclatge de l’aigua”.

Ciutat 2014/2015, Berta Farreras
Berta Farreras - Nedadora de sincronitzada
“La nominació com a finalista a mataronina de l'any ha estat un gran honor per a mi, vull donar el meu agraïment a aquelles persones que han pensat en mi per estar en aquest grup. La situació en què em trobo és que no puc emmirallar-me. Haig de continuar al 110% en els meus entrenaments i els meus estudis. Intento arribar on vull perquè penso que encara no he demostrat res, així que he de seguir treballant i esforçant-me per seguir superant-me”.

Ciutat 2014/2015, Maribel NIeto
Maribel Nieto - Especialista en patologia mamària
“L'únic que he fet ha estat treballar 40 anys, i ser candidata és un reconeixement a la dedicació. Com a professional he estat al capdavant del centre de cribatge de càncer de mama durant 20 anys. Vam ser pioners a Catalunya l'any 1995 i des d'aleshores tot plegat ha evolucionat molt. La qualitat tècnica de les proves ha millorat i, juntament amb la normalització d'aquest tipus de malalties, ha permès tractar el càncer i avançar en el diagnòstic"

Perfils 2014/2014, Perfils-bel olidBel Olid - Escriptora
"Com a escriptora, ara al març publicaré “Vents més salvatges”, que és un altre llibre de contes. El sector dels escriptors ara mateix crec que està en molt bon moment pel que fa a creativitat. Crec que s’estan publicant coses molt interessants. És cert que potser cal una mica més de foment de la lectura. Ara es llegeix més que en cap altre moment però, en canvi, es dóna poc valor a la creació. És una qüestió d’evolució cultural i hi hem d’incidir".

Albert Ramos ShangaiAlbert Ramos - Tenista Top-50 mundial
"Per mi és un plaer ser candidat a Mataroní de l'Any, ho havia estat a la Nit de l'Esport però aquest és un premi més transversal. De fet, que algú com jo, que sempre està a altres llocs, se senti valorat a casa, amb una cosa així, és molt reconfortant. Allà on vaig sempre intento donar a conèixer la meva ciutat, Mataró i tot i que el calendari és molt exigent, sempre procuro passar per casa quan es pot".

Especials 2014/2015, Care Santos 1Care Santos - Escriptora
“Em fa molta il·lusió ser candidata, sobretot perquè és per votació popular i, per tant, ser escollida a casa, fa encara més il·lusió. Al llarg de la meva carrera com a escriptora he escrit moltes coses però en aquests moments estic paint les festes de Nadal perquè a més de ser escriptora també sóc mare i en aquests moments ja estic començant a pensar en una novel·la per a adults que serà una novel·la de la qual ja en tinc moltes notes preses".

Perfils 2014/2014, Perfils-Silvia SerraSílvia Serra - Presidenta de l'Spam
“En el fons és el reconeixement de la feina feta per la Protectora durant tants anys. Se’ns reconeix la trajectòria sobretot però també per tota la gent que hi ha passat, molts d’ells voluntaris, per tots els animals que hem mogut. Gestionar un equipament com aquest no és fàcil, de fet, és molt complicat. Fer-ho amb la gestió pública encara ho és més. Arribats al punt en què ens trobem ara, amb el tancament de la gossera, no entenem massa el perquè".

Ciutat 2014/2015, parada votacio mataroní

Avui, votacions a La Riera
Avui, dissabte 9 de gener, arrenca el període de votació entre els 10 candidats a Mataroní de l'Any 2015. De forma excepcional s'habilitarà un punt de votació presencial al bell mig de La Riera, concretament al portal de Barcelona a on es podrà escollir el candidat preferit entre els 10.
La resta de dies la votació presencial es farà a les oficines del Tot Mataró i Maresme, al carrer d'en Xammar 11, però de forma excepcional i amb motiu de l'inici de votacions s'habilitarà aquest punt de recollida de vots. En el mateix punt es podrà recollir el Tot Mataró, així com més informació sobre els 10 candidats. El vot, òbviament, és limitat a un sol sufrafi per persona.

L'acte de lliurament

El certamen acabarà el pròxim dilluns 8 de febrer amb l'acte de lliurament del guardó i de reconeixement a tots els candidats. El Casal l'Aliança repetirà com a escenari d'un acte que dirimirà entre els tres finalistes, però que també vol ser un reconeixement a les 10 trajectòries vitals, socials i professionals d'aquells ciutadans que els mateixos mataronins i mataronines han proposat i escollit com els més destacats de l'any.

L'acte és obert a tothom, comptarà amb música en directe i un petit convit final. L'Alcalde de Mataró, David Bote i Paz, serà l'encarregat de lliurar 'L'Ocell' de Perecoll que serveix de guardó i també d'imatge de tot el 'Mataroní de l'Any'.

Ciutat 2014/2015, mataroni del any facebookEl certamen

El Mataroní de l'Any és un certamen d'elecció del ciutadà destacat d'un any natural i està organitzat des del 2009 pel Tot Mataró i Maresme. És la setena edició d'un ritual que té com a base la participació popular, ja que han estat els mateixos lectors els encarregats de proposar més de 30 noms diferents, dels quals han sortit els 10 candidats que passen a fase de votació. Els tres amb més suports passaran a la fase final.

La votació és acumulada i es permet un vot per persona i dia, de manera que el sistema bonifica les opcions dels candidats que tinguin uns votants més fidels. Els sistemes de votació telemàtica estan bloquejats davant possibles irregularitats.