L’spAm lamenta el tancament de la gossera i creu que es podria “replantejar el projecte”

La direcció del centre considera que es tracta d’una “decisió política que deixa de banda les necessitats dels animals i la ciutadania”

  • Redacció
  • Dilluns, 04 Gener 2016 10:32

Gossera

L’SPAM rebutja frontalment la decisió de l’Ajuntament de tancar la gossera del Carrer Galícia i, a més a més, lamenta les formes amb què s’ha pres la decisió. Segons la directora del centre, Sílvia Serra, es tracta “d’una decisió política” i d’una manca de “voluntat per seguir oferint el servei” que considera “és exemplar i valorat per la ciutadania”.

Des que la setmana passada l’Ajuntament va anunciar que no prorrogaria el contracte de la gossera a l’SPAM pel “mal estat de les instal·lacions”, són moltes les reaccions que s’han fet sentir, especialment des de la ciutadania. Però també des de la direcció del centre que s’ha mostrat molesta per la decisió. Sílvia Serra, directora del centre afirma que en cap moment “hi ha hagut la possibilitat de fer cap contraproposta” i que “vam haver d'insistir durant almenys 2 mesos per saber si ens prorrogaven el servei”.

El contracte que es va firmar amb l’Ajuntament el 2010 finalitza el pròxim mes de març i hi havia l’opció d’allargar-lo mitjançant una pròrroga. Una opció, aquesta darrera, que passava per “adequar les instal·lacions perquè no es troben en les condicions òptimes ni pels animals ni pels treballadors”, i que tindria un cost, segons el consistori, de 500.000 euros. Des de la gossera, tanmateix, constaten que “no té sentit afirmar que no hi ha pressupost per tirar endavant la reforma i que l'ajuntament sí tingui previst assumir en primer lloc el cost d'enderrocar el centre de l'SPAM i, a més a més, en segon lloc construir-hi unes instal·lacions esportives”.

“Compromís per construir un nou centre”

En aquest sentit, Serra reconeix que “la gossera es veu antiga perquè hi han passat milers d’animals”, però que “s’han fet moltes tasques per millorar-la i es troba en millor estat que el 2010” perquè “l'SPAM ha invertit una considerable suma que encara està pagant, ja que quan es va signar el primer contracte l'any 2005 l'ajuntament li va lliurar les instal·lacions del centre en un estat precari i ruïnós on era impossible acollir-hi animals i treballar-hi”.

Serra subratlla que “portàvem anys insistint a l'ajuntament perquè un arquitecte o, en el seu defecte, un aparellador analitzés i fes un informe sobre les instal·lacions, però només ens van enviar un lampista-manyà”. Per tot això, la direcció de l’SPAM aposta per una solució alternativa que “permetés allargar el contracte un parell d’anys mentre es busquen nous espais per acollir la gossera i no deixar la ciutat sense el servei”. L’SPAM, en paraules de Serra, “podria replantejar el funcionament del refugi de Cal Pilé” o bé plantejar l’opció de construir un nou centre, una idea que Serra assegura que amb el govern socialista ja existia i que es va incloure en el document signat el 2010, “que es comprometia a construir un nou espai en un termini d’entre cinc i set anys”.

“Els animals, a Mataró”

El tancament de la gossera el pròxim mes de març obligarà a traslladar el servei al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia del Consell Comarcal, a Argentona. Una qüestió que Serra veu com un “greu error” perquè suposa “deixar a Mataró sense un servei propi i referent a Catalunya”. Amb tot, Serra afegeix que amb aquesta decisió, “una capital de comarca com Mataró obligarà els seus ciutadans a desplaçar-se per accedir a un centre d’acollida “conegut per ser limitat a l’hora d’oferir un servei complet”.

“Sempre hem tingut el suport tàcit de l’Ajuntament per fer qualsevol ampliació”, afirma Serra

Davant les crítiques de l’Ajuntament cap a la sobreocupació i ampliació de les instal·lacions que va dur a terme la gossera, Serra assegura que “sempre es va fer amb el permís tàcit per part del consistori que hi havia entre el 2005 i el 2011”, etapa “marcada pel treball en equip amb l’Ajuntament i per la coordinació per a la gestió del centre”.  Quant a la “sobreocupació” explica que “va ser una situació temporal durant la qual hi havia massa abandonaments i superaven les adopcions, però ràpidament es va poder tornar a les xifres adequades”.