Un vessament de benzina protagonitza un simulacre dels Bombers de Mataró

L’operació ha estat analitzada per diferents encarregats de benzineres catalanes

  • Marta Gómez i Fotos cedides
  • Dissabte, 05 Desembre 2015 18:06

Simulacre bombers

Fer simulacres forma part de la rutina habitual dels bombers. De fet, és una de les maneres per mantenir els coneixements i actuacions davant de qualsevol operació inesperada. Els Bombers de Mataró van realitzar, dijous passat dia 3, una maniobra que fins ara no havien fet. Un vessament de benzina a la gasolinera Galp era l’eix principal de l’operació en què simulaven que un cotxe havia xocat contra el sortidor de benzina i el conductor havia quedat inconscient. El conjunt de tota la maniobra va ser analitzada per diferents encarregats de benzineres catalanes i va ser enregistrada amb drones.

El simulacre exigia detectar el xoc del vehicle contra el sortidor de benzina. Amb la detecció de la situació i l’observació del vessament important d’hidrocarbur, l’encarregat de la benzinera activava el protocol tancant la gasolinera i tallant el subministrament de les bombes per esgotar el vessament. Una trucada al 112 alertaria els bombers que iniciarien la maniobra segellant el vessament amb escuma per reduir la possibilitat d’inflamació de l’hidrocarbur. Tot seguit caldria abordar el ferit i retirar el vehicle a una zona segura. Tots aquests passos i per aquest ordre els van realitzar a la perfecció els Bombers de Mataró.

PAS; protegir, avisar i socórrer

És evident que el que sempre es demana des dels serveis de seguretat és que es recordi l’ordre d’actuació per part del ciutadà. Les sigles PAS són claus per recordar aquests passos: Protegir, Avisar i Socórrer. En el cas del simulacre fet a Mataró s’ha efectuat la protecció fent fora a tota la gent de la benzinera, s’ha trucat al 112 i l’últim pas no s’ha executat –socórrer el conductor del vehicle- perquè “es tractava d’una situació altament perillosa”, assegurava en declaracions al Tot Mataró el Cap del Parc de Bombers de Mataró, Joan Carles Romero. El fet d’haver-se produït en una benzinera i haver tingut un vessament de combustible no es podia socórrer al conductor si no hi intervenien, en aquest cas, els bombers.

El simulacre ha estat molt satisfactori per part del Parc de Bombers de Mataró, en el que hi han participat dues dotacions amb un total de 8 bombers del Parc. És la primera vegada a l’estat espanyol que aquesta benzinera accedeix a fer un simulacre d’aquestes característiques.