Escola Tonbal: Arts marcials per a tots els gustos

El taekwondo és l’especialitat de l’escola i aplega persones de fora de Mataró

  • Redacció
  • Dijous, 05 Novembre 2015 12:18

Ciutat 2014/2015, Tonbal

L’escola Tonbal d’arts marcials i de contacte va néixer fa 18 anys al barri i no s’ha volgut canviar mai de zona perquè creuen que és “una ubicació excel·lent”. De fet, el director i propietari de l’escola, Toni Moreno, ja va triar aquesta zona per la proximitat amb casa seva i perquè era “la zona on em vaig criar”.
Fa 18 anys precisament el barri encara s’estava conformant, “era una zona dormitori i era molt difícil tirar endavant un negoci”, diu Moreno. “Al barri tothom es coneix pel boca orella que es genera i jo vaig estar molts anys amb molta il·lusió però fent molts esforços per consolidar l’escola”, detalla el director de l’escola marcial.

Tot i els esforços que es van realitzar aleshores i els que se segueixen fent per tirar-la endavant l’escola es va consolidar en poc temps com a l’espai referent al barri on practicar diferents disciplines marcials. Tant és així que Tonbal acull en aquests moments, i setmanalment, més de 160 alumnes. “La majoria dels meus alumnes són del barri, un 60 o 70 per cent, la resta són d’altres barris i, en un tant per cent molt més petit, tenim gent que ve de fora de Mataró, de la comarca”, explica Moreno.

De fet, a Moreno sovint li han posat sobre la taula la possibilitat de canviar de zona per ampliar les seves instal·lacions però el director té clar que “és una zona molta tranquil·la i acollidora que no penso canviar”. Moreno reconeix que hi ha aules massificades, sobretot la de nens petits, però que ha solucionat obrint més grups.

Activitats de l’escola

La disciplina per excel·lència de l’escola Tonbal és el taekwondo que s’ofereix tots els dies de la setmana i per a totes les edats. A més a més del taekwondo també hi ha altres disciplines com ara el Jeet Kune Do, la defensa personal –també femenina-, el Muay Thai i el sistema defensiu i policial. L’escola posa a disposició per a tots els usuaris una sala de màquines, sauna, rajos UVA, massatges i nunchaku.

A partir de 4 anys ja es pot apuntar al nen o nena a aquesta escola que, gràcies a la gran experiència del seu director, “aprenen ràpid i molt bé”. Toni Moreno té una vintena de medalles, algunes obtingudes en campionats internacionals.