Plou menys, fa més calor i fa més vent: menys bolets i temporades més curtes

Els efectes del canvi climàtic han reduït la quantitat d’espècies de bolets a la comarca

  • Redacció// Foto: cedides
  • Dijous, 05 Novembre 2015 11:34

Ciutat 2014/2015, bolets 1
Tot i que potser se’n parla menys que fa uns anys, els efectes del canvi climàtic són evidents i repercuteixen en gran mesura en les temporades de bolets. Els canvis estacionals, tendint a un escalfament progressiu estadísticament comprovat, ha afectat la nostra comarca la varietat i sobretot la durabilitat de les temporades de les diferents espècies.

El Canvi Climàtic, segons la Convenció marc sobre el Canvi Climàtic és “un canvi de clima atribuït directament o indirectament a l’activitat humana que altera la composició de l’atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes de temps comparables, afectant especialment a les precipitacions, les temperatures, la humitat i la nuvolositat.  

L’associació naturalista Natura ha fet un estudi sobre els efectes del Canvi Climàtic en els bolets i assegura que “pel que fa a la producció de bolets al nostre territori, basant-nos en la nostra experiència dia a dia al bosc i especialment en els estudis científics, ens indiquen que en els darrers 10 anys s’han reduït significativament la durada de la temporada de bolets i la quantitat d’espècies que es poden trobar al nostre territori”.

Ciutat 2014/2015, bolets 2

Comencen més tard

Per una banda, la campanya de bolets s’ha endarrerit entre dues i sis setmanes respecte al que es considerava habitual i a més “quan es donen les condicions d’humitat favorables per a la floració dels bolets, ja arriben les temperatures més baixes, reduint-se entre un 10 i un 70 per cent la durada de la campanya”. L’entitat assegura que “a més, el canvi climàtic causa que la pluviometria es redueixi significativament, i el nombre de dies de pluja també, incrementant-se en aquest cas la intensitat de les pluges, de forma que s’acumulen menys al bosc i són menys aprofitades pels sistemes forestals, minimitzant les condicions favorables per a la producció de bolets”.

Aquests canvis continuats de pluja, temperatura, humitat, afecten el normal desenvolupament dels bolets, de manera que algunes de les espècies ja no tenen les condicions idònies i s’han tornat més escasses, reduint la biodiversitat dels boscos i fent més que possible que les espècies existents ja no arribin als dos centenars com sí que havien fet temps enrere.

Natura assegura que també s’han incrementat els episodis de vent, especialment després dels períodes de pluja, reduint-se la humitat dels nostres boscos i assecant els bolets.
L’entitat de naturalistes de la comarca assegura que “per tal de resoldre aquesta situació, ens cal prendre mesures per minimitzar el canvi climàtic i potenciar la gestió forestal, per aconseguir boscos més resistents a les condicions desfavorables causades pel canvi climàtic i l’activitat antròpica”.