“La caminada és un referent a tot Catalunya”

Entrevistem a Juan Antonio Ciller, membre de l’organització de la Caminada per l’Alzheimer

  • Marta Gómez // Foto: cedida
  • Dimecres, 23 Setembre 2015 17:24

Ciutat 2014/2015, Caminada per l'alzheimer

Què n’espereu d’aquesta nova edició de la Caminada per l’Alzheimer?

Esperem molta gent, unes 5.000 persones, que vinguin com cada any, conscienciades i molt solidàries.

Hi ha novetats?

Sí. El final de la caminada aquest any serà al Nou Parc Central i serà al mateix lloc on es donaran els entrepans. Ho fem per donar més rapidesa a la Caminada. L’hora de sortida serà la mateixa, d’entre les vuit i les nou del matí des de Sant Simó per evitar aglomeracions. I allà on fins ara es donaven els entrepans es donarà xocolata, fruita i aigua.

Els recorreguts varien respecte de les edicions precedents?

Hi ha una lleugera modificació en els recorreguts que aquest any passen de 3 a 2, suprimint el recorregut que s’iniciava al Parc Central i baixava fins a la Plaça de Santa Anna. El recorregut curt tornarà a tenir 10,5 quilòmetres i el llarg 14.

Aquesta caminada és, per a molts mataronins, una cita al calendari. És un prestigi?

És un prestigi que crec que s’ha aconseguit perquè la ciutat en si ja està molt sensibilitzada amb la malaltia de l’alzheimer. Els mitjans de comunicació i el boca-orella de la mateixa gent ens ha ajudat molt, tot i que ja estem parlant d’una ciutat molt solidària. De fet, més d’un 30 per cent del total dels inscrits cada any prové de fora de la ciutat, és a dir, que molta gent de fora també està sensibilitzada en participar en aquesta caminada. Esperem que en les pròximes edicions la Caminada segueixi com a referent, no només a la ciutat, sinó també a Catalunya.

És una caminada de conscienciació o de presentació de la malaltia?

Sempre va enfocat a la conscienciació de la malaltia de l’alzheimer que malauradament està cada vegada més introduïda a la nostra societat. La gent arriba a edats més avançades i això provoca que la malaltia sigui més present. També és cert que el que intentem és recaptar una mica de fons per a les famílies dels malalts que necessiten vigilància dels seus familiars malalts les 24 hores i que això els comporta unes despeses molt elevades. L’ajuda per a aquestes famílies és de necessitat extrema.

Els familiars són els que més ho pateixen?

El malalt de per si no és conscient de la seva malaltia. Ells perden la memòria i van tornant a la seva infantesa. No són conscients de què fan ni de la seva malaltia. Qui se n’adona són els famliars, que veuen com han d’estar cada vegada més pendents del malalt. Una gran ajuda per a les famílies també és el Centre de Dia que tenim al carrer Carlemany de Mataró on poden deixar el malalt durant el dia i seguir amb la seva vida o descansar.

L’any passat va ploure… aquest any compensarà?

L’any passat vam tenir 4500 inscrits i, tot i la pluja, i la festa final que vam fer, poca gent va reclamar les inscripcions. Això ens va permetre recaptar prop de 19.000 €.

Quantes persones hi ha inscrites de moment?

En aquests moments estem prop de les 2.000 persones. Volem arribar als 5.000 participants però sabem que la gent s’apunta a última hora.

Què han de fer les persones que volen inscriure’s?

Cada dissabte estarem a la Plaça Santa Anna a partir de les 10 h del matí i fins a les 20 h. A les botigues d’esports o al col·legi Cor de Maria també es podran inscriure cada tarda a partir de les 17 h.