L’Ajuntament xifra la Festa al Cel amb 115.000 persones assistents

La Patrulla Águila i l’F-18 de l’Exèrcit de l’Aire i el Harrier de l’Armada, els més aplaudits

  • Text: Marta Gómez. Fotografia: Anna Aluart
  • Dilluns, 21 Setembre 2015 00:00

Poca estona abans de l’inici de l’espectacle aeri del diumenge, rius de gent ja desfilaven cap a la zona de platges, passeig marítim i el Port de la ciutat de Mataró. Pacíficament i preparats amb gorres pel sol, la gent es dirigia a veure el que seria l’espectacle al cel més espectacular que s’ha vist mai a la ciutat. Fins i tot el Centre de Persones Sordes del Maresme a Mataró no hi han faltat. Ells han volgut notar les vibracions que provoquen les aeronaus més sorolloses. L’Ajuntament de Mataró per a aquesta ocasió ha posat la xifra total de 115.000 persones. Totes elles han passat  en algun moment per les platges, el passeig marítim i el Port entre dissabte -40.000 persones- i diumenge -75.000 persones-.

festa al cel

Els millors: la Patrulla Águila i el Harrier

De les aeronaus que han omplert el cel mataroní les més aplaudides han estat, sense dubte, la Patrulla Águila i l’AV8B Harrier de l’Armada. Aquest últim era una de les novetats a la graella de la programació d’aquest any i el seu extremat soroll en trencar el vent i les piruetes verticals o, fins i tot, del revés, han exaltat el públic. La Patrulla Águila no ha fallat a la cita i ha agraït al públic dibuixant al cel el 30 dels 30 anys que la patrulla celebra aquest 2015. L’espectacularitat de les figures que formen les 7 aeronaus de la Patrulla Águila han acabat de convèncer als assistents que els han respost amb grans aplaudiments.

festa al cel

Més aeronaus destacades

D'entre les aeronaus civils cal destacar la gran actuació dels Bravo 3 Repsol, que han demostrat la compenetració entre els pilots de les aeronaus per volar pràcticament a tocar l’una de l’altra. Per grandària, l’Airbus 320 de Vueling, que ha fet obrir a més d’una boca, sobretot dels més petits. Aquesta aeronau, que més d’un ha vist i ha pujat per viatjar, no s’acostuma a fer servir en espectacles aeris, però Mataró l’ha pogut tornar a fer lluir, com en la darrera edició.

festa al cel

Pel que fa als participants militars, que han estat un total d’onze patrulles, en destaca també l’Eurofighter Typhoon, l’F-18 o el Canadair 43 de l’Exèrcit de l’Aire i l’Eurocopter Tigre FAMET. El Canadair 43 ha pogut demostrar com apaguen focs forestals a gran velocitat i com poden, fins i tot, recollir aigua o aparcar l’aeronau sobre el mar. Les maniobres del groc Canadair 43 també han agradat molt als milers de persones que han assistit a la Festa al Cel.

Bones valoracions

Des de primera hora del matí de diumenge tot apuntava a què la jornada seria exitosa. El regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, assegurava en acabar les piruetes aèries i en declaracions al Tot Mataró que “a l’espera de tenir molts més detalls” ja era “un èxit absolut”. Rey es referia a la mobilitat de les 115.000 persones que han passat per Mataró al llarg de tot el cap de setmana, a la puntualitat de les actuacions aèries i, sobretot, a no haver registrat cap incidència al llarg dels dos dies. Per la seva banda, l’Alcalde de Mataró, David Bote, també opinava a Mataró Ràdio assegurant que “la percepció és que públic, restauradors i comerciants estan satisfets amb la Festa al Cel”.

Un punt de vista molt satisfactori també l’ha tingut el Director de la Festa al Cel, Daniel Ventura: “Estem molt contents, no només a nivell aeronàutic, que no teníem cap dubte dels pilots que portàvem, sinó també per la gent de Mataró -i els voltants- que s’han bolcat en l’acte”. Ventura assegurava al Tot Mataró que la tasca voluntària que fan per organitzar l’esdeveniment aeri més important de l’estat es recompensa “veient la gent preparada per passar tot el dia gaudint de tota la feina que s’ha fet”. Mataró és una bona amfitriona? “Sens dubte que sí”, respon contundentment el Director de la Festa que afegeix: “és molt millor que Barcelona perquè l’accessibilitat de les persones i la zona d’actuació queden molt més acotades i permet tenir una referència molt més clara als pilots”.  Ventura ha volgut agrair les facilitats que ha posat l’Aeroport del Prat per donar ordres als avions comercials i de passatgers que per aquesta ocasió havien de canviar la ruta o volar a més alçària.