Eurecat doblarà el nombre de centres

El Centre Tecnològic inclou Cetemmsa, Ascamm, Barcelona Digital Barcelona Media i CTM, a l’espera de Leitat

  • Redacció
  • Dilluns, 31 Agost 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, eurecat

El Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat passarà de tenir cinc a deu centres en un termini de dos anys, segons el president de la companyia, Xavier Torra. Torra no s’inquieta pel nombre de centres que pugui integrar Eurecat sinó que es faci a un ritme “sostingut’’ i que la seva integració suposi una major ‘’complementarietat’’ de l’oferta tecnològica per a les pimes catalanes.

En relació a si el sector innovador té capacitat per crear l’ocupació suficient per acabar amb l’atur enquistat a Catalunya, Torra assegura que directament no. Tot i així, sí que creu que pot generar la riquesa suficient perquè altres sectors puguin generar llocs de treball.

Eurecat es va constituir a instàncies del Govern per integrar els centres tecnològics que hi ha a Catalunya i desplegar una oferta més racional i centralitzada per a les pimes catalanes de diferents sectors d’activitat.

Ciutat 2014/2015, eurecat 2

Xavier Torra, com a vicepresident des del novembre del 2014 i des del juliol com a president d’aquest organisme, té la funció prioritària de construir aquesta oferta integradora de serveis que avui formen els cinc centres tecnològics que estan integrats a Eurecat. Aquests centres són Ascamm, Barcelona Digital, Cetemmsa, Barcelona Media i el CTM que ha estat l’últim a formar-ne part. En el decurs d’aquest any s’afegiran un parell més de centres, el primer d’ells Leitat. Xavier Torra preveu que en els pròxims dos anys s’arribarà molt probablement als 10 centres, el doble que els actuals. El centre presidit per Torra aplega l’experiència de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 38 milions d’euros anuals i dóna servei a més de mil empreses. Eurecat té instal·lacions a Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Manresa i Mataró i amb una seu a Brasil.

En relació amb el debat sobre si les empreses innovadores basades en la tecnologia seran capaces d’absorbir l’ocupació perduda durant aquesta crisi pel sector de la construcció i la indústria d’encaix o acoblaments, Torra ho té clar i assegura que aquest sector innovador no podrà absorbir l’atur generat per aquestes activitats. El sector innovador requereix una mà d’obra amb uns determinats nivells de formació i habilitats tecnològiques que no formen part dels aturats que estan enquistats en les llistes de l’atur de llarga durada i per això és un sector avançat de l’economia que per naturalesa no pot absorbir aquest atur.

Tot i això, Torra defensa que amb un nou model productiu basat en empreses innovadores el que es genera és un escenari general de riquesa que és capaç de crear una estela de sinergies que possibilita que altres sectors i empreses col·laterals puguin crear llocs de treball de menys valor afegit, que sí que podran absorbir aquest atur de llarga durada. “Si les empreses poden innovar, podran vendre, i si venen, hauran de produir més i generaran riquesa’’.