L’ensorrament de Caixa Laietana, a 30 minuts

La productora mataronina Clack dissecciona el final de l’entitat en el seu nou documental

  • Redacció
  • Divendres, 12 Juny 2015 12:11

Ciutat 2014/2015, caixa d'estalvis laietana lletrero

Desmuntant Laietana. Aquest és el títol del documental que 30 minuts estrena aquest diumenge a TV3, fet per la productora local Clack i que aborda els motius de la desaparició de Caixa Laietana i la resta de caixes d’estalvi catalanes, així com les conseqüències derivades.

El reportatge, de 41 minuts, i elaborat per Jordi Rovira, Joan Salicrú i Ariadna Vázquez, situa l’inici del final de les caixes a principis del 2000, quan les caixes es converteixen en propulsors de la bombolla immobiliària en la mesura en què van esdevenir copromotors d’habitatges i urbanitzacions. Alhora, Desmuntant Laietana posa èmfasi en què ha comportat la desaparició de Laietana com a entitat i especialment a Mataró.

Així es recorda que de les 1.150 persones que havien arribat a treballar a l’entitat, avui només 418 conserven la feina; se subratlla la quasi desaparició de l’Obra Social, malgrat la meritòria feina de la Fundació Iluro, i es fa esment també a la desbancarització d’aquelles poblacions on ja no és rendible econòmicament instal·lar-hi una oficina o un caixer automàtic.

El perquè de les preferents

El Desmuntant Laietana de Clack aporta material documental inèdit i compta amb una vintena d’entrevistes a professionals com Joan Cals, Antoni Serra Ramoneda o Andreu Missé i a mataronins com l’exalcalde Manuel Mas i el fins al 13 de juny alcalde Joan Mora, extreballadors com Amèlia Vives, Manolo Luna, Pere Soler i Xavier Carbonell així com l’exdirector general de Caixa Laietana, Pere Antoni de Dòria, mentre que el seu successor Josep Ibern ha declinat aparèixer-hi.Tant Dòria com Ibern –així com cinc altres exdirectius- es troben imputats per un jutjat de Mataró des de desembre de 2013 per una denúncia particular.

Els autors del documental indaguen en els motius que van portar a Laietana el 2009 a efectuar la fatídica emissió de Participacions Preferents, de 27 milions d’euros: la necessitat d’augmentar els recursos propis de l’entitat, molt migrats arran dels milions d’euros perduts en operacions immobiliàries fallides arran de la crisi.

 

Ciutat 2014/2015, Doria
Dimarts, passi gratuït al Teatre Monumental
Clack ha organitzat amb el suport de l'Ajuntament de Mataró pel dimarts dia 16 a les 20 hores un passi gratuït de Desmuntant Laietana al Teatre Monumental, pel que cal recollir l’entrada des d’una hora abans. L’acte, en el decurs del qual es podrà comprar el DVD amb l’entrevista completa a Dòria com a element més destacat, vol donar la rellevància que, segons els autors del documental, no s’ha donat a tot el que suposa l’afer Laietana. “Cal fer una mena de dol, deixar que la gent parli de tot el que ha viscut amb la desaparició de Caixa Laietana. Hem fet com si no hagués passat res i això és la pitjor manera d’afrontar un problema”.