Albert Sáez reflexiona sobre el futur del periodisme al seu nou llibre

El director adjunt de El Periódico de Catalunya, presenta ‘El periodisme després de Twitter, Notes per repensar l’ofici’ avui a Dòria

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dimarts, 14 abril 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, Albert Saez

¿Quin futur té el periodisme en el marc de l’emergència de les xarxes socials, la fugida de la publicitat en relació als mitjans convencionals i la legislació no és favorable als interessos de les empreses que els sostenen?

Aquest és el plantejament del doctor Albert Sáez, professor a la universitat Blanquerna (URL) i director adjunt de El Periódico de Catalunya, en el seu volum ‘El periodisme després de Twitter, Notes per repensar l’ofici’, premi Joan Fuster d’assaig 2014 i que ha editat Edicions 3 i 4. El llibre es va presentar el 17 de març  a la facultat de Comunicació Blanquerna, de la qual Sáez és professor de periodisme des de fa anys, i ara el volum inicia un cicle de presentacions per Catalunya que el faran recalar avui dimarts dia 14 a 2/4 de 8 del vespre a la llibreria Dòria de Mataró, al carrer d’en Pujol, en el que suposa el primer acte de promoció del volum a la comarca del Maresme. L’encarregat de presentar-lo serà el també periodista Saül Gordillo, responsable de continguts digital d’El Periódico.

El periodisme després de Twitter és una reflexió sobre l’impacte de les xarxes socials i els dispositius mòbils en la gestió de la informació. L’obra parteix de la hipòtesi que el periodisme és una realitat històrica i, com a tal, podria desaparèixer. A partir d’aquí s’analitzen els canvis en el context cultural, econòmic i polític que afavoririen l’extinció del periodisme així com els nous hàbits de consum informatiu dels ciutadans. 

La conclusió apunta a la possibilitat que el nou lloc del periodisme sigui el que tenia inicialment: un espai de conversa entre els membres d’una comunitat social. Per fer-ho, hauria de despendre’s d’algunes adherències pròpies de la seva organització a través dels mitjans de comunicació massius i reprendre el seu vincle amb el públic i la seva essència narrativa.