Mora visita Sierra de Yeguas i Archidona, a Málaga

Inaugura a la primera una escultura a la plaça ‘Ciudad de Mataró’

  • Redacció
  • Dimarts, 07 abril 2015 10:49

Mora Andalusia

L’Alcalde Joan Mora va ser la setmana passada a la província de Málaga, visitant dos poblacions molt vinculades a Mataró com són Sierra de Yeguas i Archidona, d’on són originàries moltes famílies mataronines.  A Sierra de Yeguas l’Alcalde va inaugurar l’escultura que Mataró ha donat al municipi i que s’instal·la en una plaça que porta el nom de la capital del Maresme, la ‘Plaza Ciudad de Mataró’. Mataró i Sierra de Yeguas mantenen una relació motivada perquè molts mataronins procedeixen d’aquest municipi malagueny.

L’escultura, que es va construir el 2007, consisteix en un prisma de planta triangular, que simbolitza el triangle que forma Catalunya, de granit. A aquesta peça hi ha acoblada una planxa d’acer inoxidable on hi ha perforada la Coca de Mataró, de manera que el vaixell es pot veure des dels dos costats, i la inscripció: Mataró ciudad de acogida. Donación de Mataró a Sierra de Yeguas 2007.

També a Archidona

Aprofitant el viatge a la província malaguenya, Mora també va fer una visita institucional a l’Ajuntament d’Archidona. Aquesta localitat malaguenya és el lloc de naixement d’un centenar de veïns de Mataró, una xifra significativa si es té en compte que Archidona tenia 8.577 habitants l’any 2014. Archidona es la ciutat més poblada de la comarca Nororiental de Màlaga. El municipi va ser declarat Conjunt Històric-Artístic l’any 1980 pel seu patrimoni urbanístic i arquitectònic barroc. Després de la visita a l’Ajuntament, l’alcalde de Mataró va poder conèixer diferents llocs d’interès d’Archidona, com la plaça Ochavada i les antigues Escuelas Pías. 

El pas de Blas Infante
En aquest darrer edifici és on va estudiar el polític, ideòleg i escriptor andalús Blas Infante, i on va poder observar l’activitat de l’anomenada porta de la Guiropa, una mena de guisat de patates i carn que els escolapis repartien als jornalers necessitats. Precisament aquest fet va contribuir a conscienciar Infante a favor de la justícia social i la dignificació del poble andalús.