Lara Sànchez: de ninotaire tímida a Mataronina de l’Any 2014

La dibuixant supera Chiva i Barroso amb més de la meitat dels vots de la final

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dimarts, 10 Febrer 2015 14:25

gala mataroní 2014

El Mataroní de l’any és una mataronina. Lara Sànchez, ninotaire de només 28 anys, s’ha imposat al certamen i el seu nom va ser proclamat com a vencedor durant l’acte de lliurament del guardó, dilluns a la sala d’actes del Casal l’Aliança. Sànchez, de naturalesa molt tímida, no va poder reprimir ni l’emoció ni les llàgrimes a dalt l’escenari des del qual tota la ciutat la va poder veure com a personatge de l’any a la capital del Maresme. En segon lloc va quedar Montse Chiva i com a tercer i no per això menys cofoi un Pedro Barroso que va voler recollir l’obsequi amb els seus nets. Un total de 4.747 vots en tot el procés validen, un any més, el resultat final del certamen.

gala mataroní 2014

La gala del Mataroní de l’Any va repetir ubicació al Casal i el mateix ordre de reconeixements de les últimes edicions. El 2009 el Tot Mataró i Maresme va començar a organitzar aquest certamen d’elecció popular i des de llavors, en cada edició, un mosaic de cares aspira a un premi que, finalment, només s’endú el guanyador. No hi ha, però, vençuts. Durant tot el certamen i especialment en la gala final tots els candidats esbossen el millor somriure per rebre els seus obsequis. No va ser la festa, només de Lara Sànchez sinó que cada candidat va tenir el seu moment. Com exemple de comunió, la fotografia final amb tots els candidats i les autoritats. Només Núria Martínez, que juga a Turquia, no hi era.

Un certamen que fa ciutat

Lara Sànchez és la Mataronina de l’Any 2014 i el seu nom, amb només 28 anys, ja té entitat pròpia al costat de la llista que integren Pep Manté, Joan Antoni Ciller, Joan Herrero, Ramon Salicrú i Diego Herrera. És la primera dona i, de llarg, la candidata més jove en rebre un reconeixement ciutadà. A aquest caràcter de ciutat hi va fer referència tant el primer tinent d’Alcalde Joaquim Fernàndez –Joan Mora era a Burgos on Mataró ha estat reconeguda com a Ciutat de Ciència i Innovació 2014– com el director i l’editora del Tot Mataró i Maresme. Fernàndez va assegurar que “el certamen l’organitza el Tot Mataró però se’l sent teu tot Mataró, tota la ciutat”. El regidor va assegurar que “al Mataroní de l’Any només el supera el cartell de Les Santes pel que fa comentaris i crítiques i això vol dir que és un certamen ben viu”.

Toni Rodríguez va assegurar que “al Tot Mataró ens agrada fer ciutat i quan es reconeix la vàlua de tots els candidats estem fent precisament això. Nosaltres mantenim el compromís amb la ciutat, aquesta gala és la dels 10 candidats, la dels finalistes i la de tots els mataronins”. Mari Carme Rodríguez, per la seva banda, va arrencar l’aplaudiment de la sala al recordar que les bases del concurs n’exclouen les persones mortes des de fa dos anys “però reconèixer el present no està renyit amb reconèixer el passat” motiu pel qual va recordar a Peret i Jordi Canal com “exemples de totes aquelles persones que ens han deixat i que haurien merescut un premi com aquest”.

gala mataroní 2014

Més de la meitat dels vots

Quan Quim Fernàndez va pronunciar el seu nom, Lara Sànchez va posar-se les mans al cap mentre família, amics o les seves companyes d’equip de bàsquet cridaven en una escena d’alegria compartida que ja forma part de l’àlbum habitual de l’acte. Sànchez quasi no va poder parlar des de dalt de l’escenari –tot i agrair a tothom que l’ha votat– i en un vídeo-entrevista preparat per l’organització explicava que el dibuix li serveix per superar la timidesa i que “només demano poder seguir dibuixant, jo amb un llapis a la mà sóc feliç”. La força del suport rebut per la dibuixant s’explica en què va rebre 646 dels 1.265 vots de la fase final de votació, un 51,06 per cent molt superior al 31,46 de Montse Chiva i el 17,47 de Pedro Barroso.

Respecte la seva trajectòria, que als 28 anys ja li ha valgut un reconeixement com aquest, la pròpia artista explicava que “poc a poc vaig anar creant un estil propi a partir de dibuixar, que sempre m’ha agradat i molt”. L’artista va explicar el perquè de les “tirites” que sempre dibuixa als seus ninots i personatges: “és perquè sóc una mica pupes i així els hi dono un toc personal i més encant”. Lara Sànchez, que des de l’estiu té un taller propi on fa classes de dibuix a nens petits, va protagonitzar també la sorpresa del dia a l’osbsequiar a cadascun dels candidats amb un dibuix fet seu de tots 10 junts. La dibuixant anomena “Larades” a les seves creacions i la Larada del Mataroní de l’Any també la vol compartir amb tots els lectors del Tot.

gala mataroní 2014

Chiva i Barroso, igualment contents

Lara Sànchez és la Mataronina de l’Any 2014 però Montse Chiva i Pedro Barroso estaven gairebé igual de cofois a dalt de l’escenari. La referent de Maresme Oncològic, que explicava en el vídeo introductori que “jo només sóc una mataronina que va superar un càncer, el reconeixement és per tota l’associació” va dir des de dalt de l’escenari després de rebre el reconeixement a la segona més votada que “des de l’associació seguirem la mateixa feina que ens ha valgut tants vots i aquest reconeixement, no és guanyar però és un podi i n’estem molt contents”.

gala mataroní 2014

Pedro Barroso va voler compartir amb els seus néts el moment de reconeixement. Va assegurar que “no em pensava pas que pogués ser candidat, va ser una sorpresa i el premi és ja haver arribat a ser finalista. Qualsevol dels 10 candidats avui serien bons mataronins de l’any i amb tots ells voldria compartir aquest premi”.

gala mataroní 2014
El Casal, ple
La gala de lliurament del Mataroní de l’Any va omplir el Casal de l’Aliança en un acte que es va poder seguir, també, en directe per Mataró Ràdio i en diferit per m1tv. L’acte el van conduir Albert R. Dot, periodista del Tot Mataró i Helena Novellas, periodista mataronina que va substituir al darrer moment a Mireia Biel, malalta. El duet mataroní JARPS van posar-hi els minuts musicals presentant en societat un so molt ‘Beatle’ que els està obrint portes a gran rapidesa. JARPS es va posar el públic a la butxaca com a preludi del concert que, dins el cicle de Músiques Tranquil·les, faran a El Públic el diumenge 22 de febrer. L’acte va acabar amb un refrigeri, gentilesa de Forn L’Espígul i Caves Pere Ventura.