Un laberint impossible si vols organitzar festes

Les entitats voldrien més ajuda de l’Ajuntament per fer front a una regulació molt estricta

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 16 Octubre 2014 00:00

Ciutat 2014/2015 Sant Joan Públic 1

Mataró no és una ciutat prolífica en esdeveniments culturals d’abast ciutadà, més enllà de les festes que promou el mateix Ajuntament amb Les Santes al capdavant i de les nombrosíssimes festes populars i de barri que s’organitzen periòdicament. Al costat d’aquesta realitat hi ha les queixes fetes públiques més d’una vegada per part de diferents actors culturals de la ciutat de la dificultat per organitzar actes com poden ser revetlles populars al carrer.


Si durant el mig any que fa fred, les possibilitats de la ciutat queden hipotecades per la reiterada manca d’espais per acollir actes festius a cobert, la situació no millora quan es tracta de fer festa a l’espai públic, a l’aire lliure. Els responsables de l’espai cultural El Públic –un dels que s’han tirat a la piscina els darrers temps– van posar de manifest, en la presentació de la seva temporada, els problemes que té el que ells denominen ‘tercer sector cultural’ a Mataró.

El cas del Públic

El Públic va organitzar dues edicions de la revetlla de Sant Joan a la Plaça de Can Xammar amb notori èxit d’afluència els anys 2012 i 2013. Aquest any ja no ho van fer –sí, en canvi, els Capgrossos de Mataró als Jardins de l’Escorxador– i un dels detonants que van dur l’espai cultural del centre a deixar de programar la festa va ser la multa a la qual ja han fet front per no haver posat controladors d’accés en una plaça que té nou accessos. “L’hem pagat perquè és una multa legal però la considerem injusta, la considerem un acte de revisió a una iniciativa popular i una multa al col·lectiu de gent que va venir, més que no pas a nosaltres”, assegura Eloi Aymerich, del Públic. Aymerich va més enllà i es queixa de “la falta d’una política clara d’ajut al tercer sector cultural, som entitats sense afany de lucre i treballem en actes amb vocació pública sense que se’ns ajudi, més aviat al contrari”.

En l’origen de la multa en qüestió hi ha l’estricta regulació que tenen els actes considerats extraordinaris com són les festes i revetlles populars. La legislació és restrictiva i exigent i arran dels fets del ‘Madrid Arena’ la seva interpretació s’ha convertit en un obstacle molt important per entitats com El Públic, que s’enfronten a un laberint de requisits i tràmits davant l’administració i la mateixa llei. Aquest “tercer sector cultural” que va batejar Aymerich, comprendria les entitats culturals sense afany de lucre que no són associacions de veïns arrelades a un territori concret. “Nosaltres tenim les portes obertes i volem col·laborar amb l’Ajuntament per fer cultura i fer ciutat però no trobem diàleg ni interactuació”, es queixa.

El relat del Públic pot enllaçar-se amb altres problemes que han tingut associacions de veïns a l’hora de seguir celebrant actes populars amb el format en què en alguns casos sumaven lustres celebrant-se o les queixes fetes públiques per l’Oca, la festa popular de Cap d’Any, sobre la dificultat de complir amb tots els requisits legals que s’exigeixen per un acte popular.

“No hi ha tracte discriminatori”

El govern municipal entén la sensació que es genera entre diferents entitats de la ciutat però recorda que “des de l’administració s’ha de primar el concepte de seguretat i procurar perquè totes les activitats es desenvolupin amb els requisits que marca la legalitat, hem de vetllar per la integritat de les persones per sobre de tot i d’acord a regulació”. El govern assegura que el suport a les entitats culturals de la ciutat “és clar i d’acord amb les subvencions i ajudes que es donen” i nega que els criteris per autoritzar activitats siguin diferents “el que diu la llei s’aplica en tots els casos, no es modula segons les entitats i és cert que la feina de fer complir el que s’estableix sovint és ingrata”, assegura.

La política municipal, s’assegura, és de suport a les entitats de la ciutat. Aquestes, mentrestant, es queixen del laberint administratiu i legal que suposa voler organitzar activitats. I voldrien, o bé mà esquerra, o bé la mà estesa per superar aquest laberint. Si exigeixen controlar els nou accessos que hi ha a la Plaça de Can Xammar, què no pot demanar la mateixa llei amb actes sagrats del calendari festiu mataroní? I qui s’atrevirà a organitzar res nou?

Ciutat 2014/2015 Sant Joan Públic 2

El Públic celebra el tercer aniversari dissabte

El Públic celebra aquest dissabte al vespre i a la nit el seu tercer aniversari com a Espai Cultural a Can Xammar. Amb aquest aniversari arrenca la programació d’aquest espai que ja té lligada la programació de concerts amb noms tan importants com Toti Soler o els Ebri Knight en format acústic. Com a novetat de la festa d’aquest dissabte, El Públic oferirà una guardiola perquè es pugui sufragar en part per subscripció popular els 1.000 euros de la multa per la revetlla de Sant Joan del 2013.