Mataró espera 200.000 persones a la Festa al Cel

Al festival aeri hi participaran alguns dels millors equips d’aviació del continent

  • Mireia Biel / Fotos: cedides
  • Divendres, 26 Setembre 2014 00:00

Ciutat 2014/2015 Festa del cel I

Tot està a punt per rebre la Festa al Cel. Dispositius de seguretat, organització, consells de mobilitat i activitats lúdiques. Ja està tot preparat perquè totes les mirades se centrin en Mataró aquest 27 i 28 de setembre, que espera rebre prop de 200.000 persones gràcies a aquest esdeveniment.


Mataró serà la seu de la Festa al Cel aquest cap de setmana, amb la voluntat que es converteixi en un dels plats forts del calendari mataroní de tardor. La popular exhibició d’avions i piruetes que oferia cada any Barcelona per tancar les festes de la Mercè va suspendre’s a l’últim moment l’any 2013. L’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Foment no van poder acordar les condicions per celebrar el festival per l’afectació que aquest causava en l’espai aeri de la capital catalana.

Des d’un bon inici, Mataró va postular-se per acollir-la. I de fet, ha aprofitat certs avantatges logístics per muntar el que l’Ajuntament vol que sigui el principal esdeveniment de la tardor a la ciutat els pròxims anys. El director del festival, Daniel Ventura, explica que el cel de Mataró permetrà veure “entrenaments divendres i dissabte”, a més a més d’un espectacle de llum i pirotècnia dissabte a la nit. I tot gràcies a la llunyania respecte de l’Aeroport del Prat.

Complexitat màxima

L’Ajuntament de Mataró i l’Aeroclub Barcelona-Sabadell han organitzat conjuntament la Festa al Cel que se celebrarà dissabte i diumenge al Port de Mataró. Ventura remarca la complexitat d’un esdeveniment d’aquestes característiques, ja que “s’han de muntar dispositius per terra, mar i aire”. Cal tenir a punt els equips de salvament marítim perquè les piruetes tenen lloc sobre el mar, tenir controlat l’espai aeri i un bon dispositiu que garanteixi la mobilitat. I és que s’esperen prop de 200.000 persones, la meitat del que assumia Barcelona, però una xifra molt significativa per a un municipi com Mataró.
La Festa al Cel reunirà 17 pilots i equips de professionals del sector de l’aeronàutica. Segons Ventura, es tractarà d’una exhibició que estarà “a l’altura dels festivals més importants d’Europa”. Pel cel de Mataró, hi volaran patrulles civils, però també aparells espectaculars. S’hi podrà veure, entre altres, la patrulla ASPA – de l’exèrcit espanyol de l’aire- , aeronaus de la Patrouille de France, l’equip de l’Eurocopter Tigre ET i, fins i tot, un Airbus 320 de 200 metres de la companyia Vueling.

Espectacle assegurat

Ventura explica que la participació d’aquestes patrulles d’aviació omplirà de dibuixos i piruetes el cel de la ciutat. “Les naus petites dibuixen línies al cel i fan piruetes verticals, horitzontals i en rotació”, concreta Ventura, mentre que “els equips compostos fan formes, mosaics i dibuixos gràcies a la proximitat que hi ha entre ells mentre volen”. En definitiva, “es tracta d’un espectacle que no pretén més que demostrar el control absolut de la nau per part dels pilots, així com la coordinació dels equips”.

Què hi ha més enllà de l’espectacularitat? La Festa al Cel, segons Ventura, congrega desenes de professionals “que es dediquen professionalment als festivals” i altres que els utilitzen per “demostrar el control absolut” i “la perfecta sintonia” del vol. Tanmateix, la Festa al Cel és també un aparador comercial pel sector de l’aeronàutica. Segons Ventura, “aquest esdeveniment vol ser una connexió emocional amb el món de l’aviació” que no generi únicament espectacle, sinó també “un reclam per aquest sector”.

Ciutat 2014/2015 Festa del cel II

 Botigues, hotels i restaurants, bolcats a la Festa
Aquest és un cap de setmana ple d’oportunitats per als sectors del comerç, l’hostaleria i la restauració. No només s’espera que l’ocupació hotelera de Mataró i l’Alt Maresme sigui alta, sinó que molta gent vingui a passar el dia a la ciutat. És per això que s’han organitzat cercaviles i activitats tant al Port com al centre històric i s’han allargat els horaris comercials el dissabte a la nit. Tal com explica Fransina Bigorra, cap d’activitats de la Unió de Botiguers, “hem muntat un village comercial juntament amb el Gremi d’Hostaleria”.
En total, prop de 60 estands de comerç i restauració que s’instal·laran formant un passadís a la zona reservada per a l’aparcament que hi ha entre l’entrada a la passarel·la del Port i l’hotel Atenea. Bigorra assegura que “s’espera un públic molt massiu, això s’ha d’aprofitar comercialment i és una bona oportunitat per donar a conèixer què hi ha la ciutat.