Mataró commemora la Diada Nacional pensant en el 9-N

Aquesta nit hi haurà Marxa de Torxes i demà ofrena Floral

  • Cugat Comas // Fotos: Arxiu
  • Dimecres, 10 Setembre 2014 00:00

Cinema 2014/2015, Diada catalunya ofrena floral 1

La commemoració de l’Onze de Setembre és, cada any, un termòmetre a escala nacional i també local de la situació política. La Diada i els seus actes són un aparador en el qual volen treure el cap les conjuntures del moment i, com no podria ser d’altra manera, aquest 2014 aquesta tònica es repetirà.


Al significat habitual de la jornada, aquest any també cal afegir dues temàtiques que marquen tot aquest any. Per una banda el Tricentenari de 1714 i per l’altra, l’horitzó immediat del 9 de novembre i la consulta sobre el futur polític de Catalunya que hi ha convocada. Tots dos matisos tenyiran els actes de consuetud que agafen una mica més de pes en un any especial com aquest. A nivell institucional, l’atenció es tornarà a centrar en l’ofrena floral a la Plaça de Rafael de Casanova.

El matí de l’Onze de Setembre és sinònim de l’ofrena floral esmentada, sempre puntejada amb els parlaments d’entitats, partits i sindicats i, abans, també té en la cursa que organitza Intersport una de les imatges clàssiques. Ja fa tres anys que, a més a més, l’esquerra independentista organitza una manifestació que la CUP ha tornat a convocar enguany sortint a les 12h de la plaça de Miquel Biada.

La nit de vígilia, avui mateix,  la del 10 de setembre, també es farà la Marxa de Torxes amb totes les forces independentistes de l’àmbit local integrades a la coordinadora de ‘Mataró per la independència’. La marxa sortirà a les 21:30h de la Plaça de Santa Anna on també acabarà tornant. És la cinquena edició d’aquesta vigília de la Diada.

La V de Barcelona
L’horitzó del 9N marcarà l’Onze de Setembre també de cara a la tarda a Barcelona on, de ben segur, assistiran molts centenars de mataronins a la ‘V’ humana convocada a tall de segona Via Catalana. Òmnium Cultural i l’ANC organitzen la que ha de ser la tercera demostració de força del sobiranisme en tres anys, de cara a Europa i el món. En aquest sentit es recomana el transport públic i anar amb temps a Barcelona per poder accedir a la zona dels trams assignats segons inscripció prèvia. Les zones estan distribuïdes per comarques i el Maresme se situarà a la zona propera a la confluència de la Gran Via amb el Passeig de Gràcia. A la mateixa zona hi seran els Capgrossos de Mataró, que a l’igual que una cinquantena de colles més, faran castells a la ‘V’. Abans, al migdia, la colla de la camisa blava té una actuació molt especial a les 12h del migdia al Born, epicentre de la celebració de la Diada com a testimoni de la derrota de 1714. Els Capgrossos volen fer algun castell de 9 al Born el dia 11 al migdia.