Clack coprodueix un documental sobre ‘Els Segadors’ a TV3

EIoi Aymerich dirigeix el llargmetratge que s’emetrà el dia 9 en ‘prime time’

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 04 Setembre 2014 11:41

Cultura 204/2015, documental 1

La productora mataronina Clack està d’enhorabona. Dimarts vinent, dia 9, estrena el seu “projecte més ambiciós” amb paraules d’Eloi Aumerich: “Bon cop de falç”. La història de l’himne és el documental que Clack, Grup Enderrock i L’Avenç han coproduït juntament amb Televisió de Catalunya i La Xarxa de Comunicació Local i que narra la història de l’himne nacional de Catalunya, “Els segadors”, des del seu origen en una cançó popular fins a esdevenir himne oficial de Catalunya el 1993. El documental està basat en el llibre ‘Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional’ publicat per L’Avenç el 2011 i obra de Jaume Ayats, musicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona.

Conduït i narrat pel mateix Ayats i dirigit per Eloi Aymerich, aquest document audiovisual té una durada de 57 minuts i s’estrenarà a TV3 aquest dimarts 9 de setembre a les 23.10 h. A més a més, també s’emetrà posteriorment pels canals locals adherits a La Xarxa de Comunicació Local en format de minisèrie.

Combinant escenes de ficció amb actuacions musicals –Meritxell Gené, Miquel Gil, Jordi Fàbregas i el Cor Jove de l’Orfeó Català– amb una vintena d’entrevistes amb especialistes es basteix un retrat tant de l’himne com de la història col∙lectiva d’un poble que lluita, prenent com a símbol de la construcció nacional el fet de “cantar junts per sentir que som alguna cosa junts”.

A la part final del documental, un epíleg en forma de debat entre el director de la revista L’Avenç, Josep Maria Muñoz; l’escriptora Laila Karrouch; i el músic i productor Marc Parrot, serveix per reflexionar sobre la vigència d’“Els segadors” com a himne nacional de Catalunya i sobre el seu futur com a element de consens de la societat catalana.

Més enllà de Clack, el projecte ha comptat amb 8 estudiants del TCM a l’apartat tècnic i Helena De Ramon i Ramon Godino com a actors.

Cultura 204/2015, documental 2

“El més ambiciós”
Eloi Aymerich, director del documental explica que el projecte ha mobilitzat fins a 50 persones a nivell tècnic i que es tracta del projecte de més magnitud de tots els que ha tirat endavant la productora: “És el més ambiciós a nivell d’encàrrec perquè fa reflexionar sobre un dels símbols de la nostra identitat. És una reflexió sobre d’on venim, què representa, què ens col·lectivitza, què ens uneix”. El director mataroní avança que “El documental explica que no és un himne imposat des de dalt per unes oligarquies, sinó tot el contrari. Ha estat una proposta des de baix, un tipus d’himne bastit amb la insistència del poble”. En aquest sentit Aymerich va més enllà i assegura que “l’himne és un recordatori d’on venim, d’unes classes populars que han lluitat històricament per mantenir el treball i la terra, un missatge que és plenament vigent”.