Busos a Barcelona: tenim un problema

Casas garanteix la connexió Mataró-Barcelona però no soluciona les aglomeracions

  • Mireia Biel // Fotos:Anna Aluart-cedides
  • Dijous, 13 Març 2014 00:00

Ciutat 2013, Casas-busos 1

L’empresa Casas renova part de la flota d’autobusos per millorar la connexió Mataró-Barcelona. Tres nous autobusos s’incorporen a les rutes que connecten Mataró amb la capital, dos per la N-II i un d’articulat per a l’autopista. D’aquesta manera s’augmenten el nombre de places assegudes pel recorregut, però no s’eradica el problema de les aglomeracions en hores punta.


Des de divendres passat, tres nous autobusos cobreixen la ruta Mataró-Barcelona com a conseqüència de la inversió que ha realitzat l’empresa Casas, que ascendeix als 768.000 euros. Dos vehicles de 50 places cadascun faran la ruta per la N-II, mentre que el tercer, articulat, ho farà per autopista en una connexió de només 35 minuts. Les noves unitats completen la flota de 52 autobusos dels quals ja disposa l’empresa i estan dotats amb les últimes novetats en seguretat i sostenibilitat.

Més places però no suficients

L’autobús articulat formarà part dels serveis C1 i C2 i augmenta el nombre de places assegudes fins a arribar a les 70. Les sis noves places aconsegueixen minimitzar el problema de les aglomeracions sense ser una solució definitiva. Xevi Noya, usuari habitual de la línia C-1, assegura que “en hores punta, fins a una vintena de persones viatgen dretes” i afegeix que “a vegades no es respecten els 80km/h obligatoris als que pot circular un vehicle amb gent de peu”. És per això que tot indica que la mesura és un primer pas, encara que insuficient.

Segons el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa; la mesura respon “a les necessitats de mobilitat d’un gran nombre de població que es desplaça cada dia     al llarg de l’àrea d’influència de Barcelona i, en concret, a la franja de la costa del Maresme, i suposa una millora notable de la qualitat del servei ofert”. Padrosa reconeix que “les aglomeracions en hores punta són una problemàtica que cal solucionar”. I en aquest sentit, considera que “la freqüència dels autobusos permet esponjar els viatges” i reclama així que “en la mesura que es pugui” s’evitin les hores de més afluència.

Ciutat 2013, Casas-busos 2

Davant les queixes dels usuaris, l’empresa ha introduït millores progressives al servei. Per aquest motiu, Padrosa afirma que “l’ampliació de places en l’autobús articulat ens permet fer una gestió més previsora i organitzar reforços amb més temps”. L’alcalde de Mataró, Joan Mora, al seu torn, destaca que “es fan molts esforços per evitar que la gent vagi dreta però és una situació que es dóna arreu de Catalunya i que cal comprendre”.   

Més queixes

Les queixes dels usuaris no es limiten a aquest fet, ja que segons Noya, “s’han apujat els preus i no s’ha millorat el servei”. I és que actualment un bitllet senzill d’anada a Barcelona per autopista té un cost de 4 euros, en la mateixa franja de preus que Rodalies, com a conseqüència de la pujada de preus d’ATM. La T-10 de 3 zones, un altre títol molt utilitzat pels usuaris, té un preu de 27.70 euros i la T-50/30 s’enfila ja fins prop dels 100 euros. L’entrada en vigor d’aquí a uns mesos de la nova T-Mobilitat podria premiar aquells usuaris que viatgin amb més freqüència i podrien suavitzar l’encariment dels preus actuals.

Ciutat 2013, Casas-busos 3

El C5, en el punt de mira
L’empresa Casas gestiona també la línia C-5 que cobreix el trajecte entre
Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona per autopista. Aquest servei és conegut per les queixes habituals dels usuaris quant a aglomeracions, horaris, tarifes i condicions dels autobusos.
En aquest cas, la línia es beneficiarà dels nous autobusos de retruc. El
vehicle articulat farà el trajecte de les 13:30 des de la UAB i suplirà l’autobús de dos pisos que el feia fins ara. Al setembre de 2013, es va
reforçar la sortida de Mataró de les 7:45 del matí afegint un autobús als
dos que ja feien el servei. A més a més, l’empresa té previstes una bateria de millores sense detallar, que s’aplicaran a partir del curs vinent.