En la mort de Jordi Canal

El sindicalista mataroní mor sobtadament als 56 anys

 • Cugat Comas
 • Dilluns, 10 Febrer 2014 01:05

Perfils, Jordi Canal

S’ha mort en Jordi Canal. El missatge d’una severitat esgarrifosa va córrer ràpidament. Era ahir, diumenge 9 de febrer, al migdia. En Jordi –a qui molts dèiem simpàticament ‘Caneló’– havia sortit en bicicleta de muntanya. La bici, nova de trinca, l’hi havien dut els Reis perquè es devia haver portat bé. La mort, sobtada, el va trobar dalt d’un dels turons que encercla el seu Mataró. I llavors, com sempre, tot es va precipitar amb fredor. Un fred que esgarrapa la vida. Altre cop. Massa aviat. Massa injust. 56 anys, comptava.

En Jordi Canal era –i per tant és i serà– molt estimat. Molt. Perquè era proper, generós, pencaire. Treballava a l’Ajuntament de Mataró, a participació ciutadana i era amb tota probabilitat el sindicalista més vocacional i punyent de la Casa Gran. Delegat de CATAC-IAC, militant de la CUP. Home, mataroní, català i transformador social de principis. Uns principis que es ramifiquen avall, com arrels, al llarg de tota una xarxa de gents, amistats, entitats i mogudes de les quals ell va participar amb entusiasme. En Caneló encomanava implicació, transmetia passió en tot allò que feia. Sota la carota de Botargue o les faldilles d’en Robafaves, amb els amics que són molts o amb una família, la seva, ampla com els braços estesos que precedeixen una gran abraçada.

En Jordi era aquella ganyota seva, que resumia en un rostre conegut i entranyable la força del combat, els ulls murris de l’humor, la galta corbada del somriure i el pas del temps, la suma de coneixement. Era sempre una conversa pendent o un tema per comentar. Era donar i donar i si no hi havia res per donar, buscar quelcom per poder donar. Era fermesa i polivalència, era fer-te sentir dels seus per com se t’aproximava. Era la lluita per ser lliures i millors, més justos.  

Ell ha estimat tant que ara tots els que n’hem rebut la seva estima ens sentim estabornits, una altra vegada. Tocarà  forçar l’aprenentatge de les estones compartides i empassar saliva, ser al costat dels seus i tornar al carrer, a la lluita i a la festa amb el tros d’en Caneló que tots plegats ens quedem com a record. Diu aquell poema de Joan Margarit que la llibertat és quan arrenca l’alba en un dia de vaga general. Per a nosaltres ja ets llibertat. I tu hi seràs quan arrenqui l’alba i amb ella les Matinades en un dia de Les Santes. Un petó, Jordi!

28 comentaris

 • Joan Dimecres, 12 Febrer 2014 17:22

  I és una carta aquesta i unes paraules molt emotives i encertades, penso que reflecteixen molt bé, sinteticament, de qui estem parlant. Felicitats al autor .

  5 1
  Informe
 • Joan Dimecres, 12 Febrer 2014 15:55

  Es d'aquelles persones que es fan estimar i que es troben a faltar molt quan marxen. I si això ja em passa a mi (i d'altres segur) que hi tenia un contacte esporàdic, no vull imaginar-me pel que passen aquells que hi tenieu una relació més constant bé com amics, familiars, companys de feina i/o entitats a les que estaba lligat..etc
  Una abraçada Jordi ! Et recordaré sempre. Seguirem lluitant per un país, el nostre, mes lliure i més just. Necessitem molts Jordis Canals.
  Descansa en pau company, fins sempre.

  4 0
  Informe
 • Vicente Dimarts, 11 Febrer 2014 22:04

  Desde Cerdanyola barrio que tu siempre has querido hoy te he recordado y siempre me acordare de ti Jordi ,porque lo primero para ti eran las personas,lo que hemos perdido la gente que te ha conocido es a una buena y gran persona.

  7 0
  Informe
 • Joan Olives Dimarts, 11 Febrer 2014 15:09

  Una abraçada molt gran Jordi!

  3 0
  Informe
 • Andreu Romero Dimarts, 11 Febrer 2014 09:00

  El meu sentit condol a la família i amics. Sempre són una bofetada aquestes morts joves, inesperades i injustes. Però amb tot el meu respecte penso que no cal tornar a fer, del mataroní de l'any, un obituari. En Jordi va ser una gran persona, però li hauríem d'haver reconegut en vida. No confonguem les coses, tots sentim el dolor per la seva pèrdua, però el mataroní 2014 ha de ser algú que, com Diego Herrera, faci alguna cosa destacable durant el 2014. En tot cas, inventem un altre tipus de premi.

  7 1
  Informe
 • Oscar Dilluns, 10 Febrer 2014 23:26

  Precioses paraules de tots vosaltres per una gran persona...
  M enrecordo quan et vaig tenir de monitor a Pineta. Jo sempre m anyorava dels pares i tu Jordi sempre estaves al meu costat animant-me. Gracies pel teu somriure i escalf.

  Sempre al meu cor. Oscar Puigderrajols Ibern.

  6 0
  Informe
 • Ramon Garcia Dilluns, 10 Febrer 2014 21:21

  Sempre et recordare Jordi, lluitador social i nacional. ED

  Ramon Garcia.

  5 0
  Informe
 • Anna Dilluns, 10 Febrer 2014 20:58

  Adeu Jordi. Descansa. Gràcia. Ànims família + amics.

  6 0
  Informe
 • JEAN PIERRE Dilluns, 10 Febrer 2014 20:39

  Jordi descansa en pau, sempre recordare quan anavem a l'escola junts

  5 0
  Informe
 • Eulalia Massuet Dilluns, 10 Febrer 2014 20:00

  Desde molt joves sempre había participat en moltissimes activitats de tota mena a la ciutat de Mataró, fen- nos particips a gent mes jove que ell com jo mateixa en aquestes activitats, sempre amb molta alegría i amb molta empenta, no t'oblidare mai Jordi descansa en Pau , el meu condol al seva familia i Amics

  4 0
  Informe
 • MIA FLORES Dilluns, 10 Febrer 2014 18:50

  Ahir em vaig quedat glaçada al sentir la notícia: no m'ho podia creure. Una persona tan dinàmica, jovial, esprtista,.... i així de cop en un segon .........
  Injustícies de la vida !! El meu sentit condol a tota la família.

  5 0
  Informe
 • Trini Dilluns, 10 Febrer 2014 17:26

  Bona persona i bona gent. Mataró ha tingut molta sort de tenir-te. Et trobarem a falta. una abraçada a la seva família, amics i companys. Ets molt gran Jordi.

  6 1
  Informe
 • Nina González Dilluns, 10 Febrer 2014 17:15

  Em Jordi és tal i com diuen les paraules que expliquem el que era: "persona realment compromesa, plena de valors de solidaritat, defensor de la justícia social, dels drets socials, sempre al constat de la comunitat, establint i compartint relacions experiències, accions i sentiments, donant suport a les accions col•lectives en els diferents moments socials i culturals que han servit per aconseguir donar a conèixer la història de la ciutat, crear cohesió, mobilització i participació en activitats lúdiques i culturals.
  En el moment històrics actuals oferint suport en el dia a dia i cara a cara amb el veïnat de Rocafonda per aconseguir una millora contínua de les condicions de vida del barri col.laborant en les xarxes de solidaritat per treballar per obtenir millors condicions, ajudant així a un major nivell d’integració social per a totes les persones que hi viuen facilitant la creació d’una cultura compartida.
  Ha estat una persona amb molta llum. Mai t'oblidarem descansa en pau

  11 0
  Informe
 • Abdelhak EL HADDOUTI Dilluns, 10 Febrer 2014 16:50

  Mataroni de l´any 2014, Jordi mereix més qu´aixó, Jordi com a persona comprometidora amb la cuitat de Mataró i la seva gent, com a lluitador social, com a sindicalista, com a polític...ETC

  El meu gran condol a tota la seva família, als amics, descansi en pau Jordi, ets de les poques personnes que em van alluminar el camí pendent la meva instanciacia a Mataró i a Catalunya, grácies Jordi.

  12 3
  Informe
 • Maria de Rocafonda Dilluns, 10 Febrer 2014 16:19

  Quan vas morir no feia ni 12 hores que havies participat apassionadament, com sempre, a l'assemblea veïnal de Rocafonda - El Palau, els teus barris estimats.
  Vas fer-hi propostes agosarades, valentes i divertides.
  Com ets tu, com seguiràs sent dins nostre; el teu exemple ens ajudarà a maldar per una sanitat millor, per una ciutat més solidària, lligada i més alegre...com tu!
  Gràcies per tot el que ens has donat aquests dies de l'ocupació del CAP...sense tu potser no n'hauríem estat capaços!
  I...seguim la lluita! com tu!

  18 0
  Informe
 • AURORA Dilluns, 10 Febrer 2014 15:44

  Era lluitador et transmetia l´seva força

  MATARONI de l´any sisplau

  11 5
  Informe
 • Omar Diatta Dilluns, 10 Febrer 2014 15:19

  Creiem que en Jordi mereix un homenatge digne.
  Hem d'estar més units que mai per continuar la seva lluita.
  Heu dit que era un home compromès amb la lluita social per la llibertat de les persones i de la nació catalana.
  Creiem que perquè pugui descansar en pau hem de continuar la lluita per la independència si realment creiem considerem la tasca que en Jordi Canal ha fet durant la seva vida.
  Lamentablement la independencia encara no l'hem aconseguit i en Jordi ha marxat.
  Visca Jordi i Visca la Terra

  21 4
  Informe
 • Blai Dilluns, 10 Febrer 2014 15:05

  Gràcies per posar-hi les paraules, Cugat.
  Gràcies per tot el que has fet, ensenyat i transmès, Jordi.
  Un petó a tota la família.

  15 0
  Informe
 • Andreu Roig Dilluns, 10 Febrer 2014 13:34

  En Jordi era massa bona persona, potser no encaixava en aquest món, en una societat tant injusta, per aixó alguna força superior a nosaltres a decidit emportar-s´el massa aviat, una abraçada a tots els seus familiars i amics, descansa en pau company, mai t´oblidaré.

  11 0
  Informe
 • Juan Antonio Ciller Dilluns, 10 Febrer 2014 13:25

  Jordi trocaren a falta la teva lluita...Trocaren a faltar el teu sonrriure...la teva amistad i sobre tot récorda que sempre t'estimaren...El meu condol a familiars, amics i Companys...,descansa en pau Jordi...

  18 0 Aquest comentari ha estat reportat a la redacció i serà revisat.
  Informe
 • EVA Dilluns, 10 Febrer 2014 12:32

  ......... Bon dia tinguem Jordi¡¡¡
  Bé, si vols que et sigui sincera, avui es complicat tenir un bon dia...
  Avui, m'es molt fàcil plorar i..... em costa un món somriure.
  Avui, la incredulitat m'ha despertat ..... i recordo al amic, recordo al company... i no se avenir-me ¡¡¡

  9 0
  Informe
 • IAC Dilluns, 10 Febrer 2014 12:11

  El nostre condol a la família i als companys d'en Jordi Canal. Et trobarem a faltar.

  9 0
  Informe
 • mataroni 2 Dilluns, 10 Febrer 2014 11:46

  em comparteixo a les paraules de la Bea volem en Jordi Canal mataroni de l any 2014

  16 3
  Informe
 • Esperança Garcia Dilluns, 10 Febrer 2014 11:31

  ... la mort, sovint tan injusta !
  Com trobarem a faltar la teva energia, la teva empatia, el teu suport davant les lluites socials, la teva expressió múrria i sempre somrient, el teu "Bon dia tinguem".
  Un record que perdurarà en totes les colles mataronines on has deixat petjada.
  Una abraçada, Jordi.

  9 0 Aquest comentari ha estat reportat a la redacció i serà revisat.
  Informe
 • Amadeu Llinàs Barrios Dilluns, 10 Febrer 2014 11:06

  Ho sento moltíssim. Una bellíssima persona!
  Descansa en pau, Jordi!!!

  9 0
  Informe
 • Frederic Compte Dilluns, 10 Febrer 2014 10:26

  ...i un pensa si la vida potser tan dura en certs moments. Veus com deixes enrera a gent que t'ha ajudat a crear-te com a persona. Plores desconsoladament buscant un perquè inexistent i només t'alleugera el pes el pesament que va ser una persona, aquella que t'ha deixat, que va viure plenament i amb força. Allò que et va ensenyar ho intentes portar a la pràctica però ara amb ell com a protagonista. Tanmateix sembla que no sorgeix efecte... pesa masa allò que deixes.
  Només em consola, des de la distància, mirar al cel i veure que una estrella brilla de nou, tenir-te en el record i posar en pràctica tot allò que em vàres ensenyar i que exemplarment realitzaves. Company una abraçada!
  Una abraçada a la familia, companys i amics.

  18 0
  Informe
 • Bea Dilluns, 10 Febrer 2014 10:25

  Mataroní de l'any 2014 siusplau!

  26 4
  Informe
 • mataroni Dilluns, 10 Febrer 2014 09:34

  descansa en pau Jordi gracies per tot i anims molts anims a la familia Robafaves

  17 0
  Informe

Publiqueu un comentari!

Advertència de privacitat i condicions generals d'ús.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: