“Els compromesos generen confiança”

Classe magistral sobre el valor del compromís a càrrec d'Àngel Castiñera, profesor d'Esade

  • Redacció / Foto: cedida
  • Dijous, 30 Gener 2014 12:46

Ciutat 2013, angel castiñeira

El professor d’Esade i director de la Càtedra de Governança Democràtica i Lideratge, Àngel Castiñeira, va protagonitzar al Tecnocampus una classe magistral sobre el valor del compromís. El també director de l’Observatori de Valors va destacar que “les persones compromeses, a diferència de les persones implicades, generen confiança, energia i contribueixen a la cohesió”.

Castiñeira va lamentar que aquest sigui un valor només en alça en temps de crisi. “En època de bonança l’oferta és tan gran que ningú vol renunciar a res”, assegurava el professor, i per això s’evita el compromís. “El compromís ens fa més humils, perquè ens obliga a triar, a concretar on posem les energies”, va explicar.

Per altra banda, l’expert en lideratges va recordar als assistents que “les persones no podem controlar les situacions que vivim, però sí les nostres actituds davant la realitat, i el compromís n’és una”. I, respecte d’aquest valor, a diferència d’altres com la responsabilitat, va destacar que es tracta d’una decisió personal i una aposta a llarg termini. “El compromís no solament genera efectes, sinó també afectes, ens modifica a nosaltres mateixos, i per això aquest valor té components de renúncia, però també de felicitat”, va concloure Castiñeira.

Aquesta va ser la primera conferència del cicle “Valors i compromís” que organitza aquest 2014 l’Associació Cultural Valors  dins el projecte “Mataró, ciutat de valors”. La propera conferència serà sobre l’alteritat i anirà a càrrec de la catedràtica de filosofia de la UB, Begoña Román.