Mataró es converteix públicament en ciutat de valors amb una gran gala

Personatges destacats de la ciutat participen a l’acte en un Monumental ple a vessar

  • Mireia Biel /Fotos: Anna Aluart
  • Dilluns, 27 Gener 2014 13:06

Mataró, ciutat de Valors

Una gran gala va presentar públicament el projecte ‘Mataró, ciutat de valors’. Més de 800 persones van omplir el Teatre Monumental per seguir el que es va convertir en un espectacle amb actuacions i parlaments de personatges públics i reconeguts de la ciutat. Dirigit per Toni Grané i conduït per la veu inconfundible de la mataronina periodista de Catalunya Ràdio, Sílvia Cóppulo, l’acte va superar totes les expectatives, ja que, fins i tot, es va haver d’habilitar una sala amb una pantalla a Valldemia perquè els que es van quedar fora del Monumental poguessin seguir l’esdeveniment.

Mataró, ciutat de Valors

Mataró m’agrada, el lema. I divendres la ciutat es va agradar a si mateixa. Malgrat el retard de prop de tres quarts d’hora i un espectacle llarg de prop de dues, Mataró es va presentar amb credencials com la ciutat pionera en cultivar els dotze valors que centraran el 2014. Personatges històrics com la Pepa Maca o Mossèn Biscuter, que protagonitzaran cadascun dels valors durant l’any, van aparèixer a l’escenari en clau còmica. Així, Josep Garcia Oliver, fundador de Caixa Laietana, va bromejar sobre l’estafa de les preferents, i Miquel Biada, promotor del primer tren de la península, va arribar amb accent cubà.

Mataró, ciutat de Valors

“Fets i no paraules”

Enmig de les actuacions de Genís Mayola, Georgina Blanch o el Jove Ballet de Catalunya, entre altres, es van anar succeint els parlaments. El de l’alcalde de la ciutat, Joan Mora, va servir per inaugurar el projecte. Mora va assegurar que “volem ser idealistes per construir una ciutat millor”, alhora que va reclamar “molta coherència” i “més fets i menys paraules”.

Joan Salicrú, de l’Associació Valors, copromotora de la iniciativa, va pujar a l’escenari per demanar públicament que “canviem entre tots la manera d’entendre l’economia, perquè sinó no hi ha futur”. És per això que Salicrú va afirmar que “cal promoure el debat i la reflexió al voltant dels valors en un moment en què s’ha superar el tòpic que els valors s’estan perdent; el fet és que n’hi ha més que mai”.

Una trentena d’adhesions

Prop de 30 entitats de la ciutat ja s’han sumat a la iniciativa després d’adherir-se a un manifest clar que busca compartir els valors a través de les activitats d’aquestes entitats. Les dues esportistes olímpiques Gàlia Dvorak i Marta Bach van ser les encarregades de llegir-lo. El text recull idees al voltant dels valors, com ara “impulsar la reflexió al voltant dels valors per estimular la iniciativa econòmica de la ciutat des de l’ètica i pensant en un futur sostenible i posicionar Mataró com una ciutat d’oportunitats i en un referent català en l’àmbit dels valors”.

Membres de la Fundació El Maresme van dipositar dotze cubs transparents – com a símbol de puresa – en referència als dotze valors que es treballaran durant el 2014: el compromís, l’alteritat, l’esforç, la justícia, la sostenibilitat, el civisme, la cooperació, l’acollida, la identitat, l’experiència, la iniciativa i la il·lusió. I van cloure l’acte diverses corals de la ciutat dirigides per l’Escola Municipal de Música amb una versió feta a mida per l’ocasió del clàssic ‘Imagine'.