L’Espai Gatassa reobre com a centre cívic polivalent

La posada en marxa de l’edifici dóna resposta al dèficit d’equipaments públics de Cerdanyola

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 20 Gener 2014 11:26

Gatassa

L’Espai Gatassa va quedar reinaugurat el passat dissabte dia 18 al matí després per convertir-lo en un centre cívic a disposició de la ciutat. La reobertura de les instal·lacions ha estat possible per la cessió de l’edifici, propietat de la Fundació Iluro, a l’Ajuntament de Mataró. Centenars de persones van omplir el nou equipament municipal, els usos del qual s’han decidit mitjançant un procés participatiu que va determinar que la cultura, l’esport i iniciatives per a la gent gran en serien les activitats principals.

Gatassa

El treball en xarxa entre l’Ajuntament i la Fundació Iluro ha permès que l’Espai Gatassa torni a obrir les portes després que la Fundació Caixa Laietana el clausurés l’agost del 2011. Es tracta, segons el President de la Fundació Iluro, Rafael Montserrat, “de posar aquest servei a disposició de la ciutat”. La reobertura s’està fent de forma gradual des del 13 de gener i “dóna resposta al dèficit d’equipaments públics que pateix Cerdanyola”, tal com va expressar el regidor de Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez. Està previst que se’n beneficiïn els veïns de Cerdanyola, però també de Peramàs-Esmandies i el Pla d’en Boet.

Gatassa

Procés participatiu

L’Espai Gatassa es converteix d’aquesta manera en un centre cívic, “el millor de la ciutat segurament”, segons l’alcalde de Mataró, Joan Mora. Els usos els va determinar un procés participatiu que va determinar que l’equipament es destinaria a activitats culturals, esportives i per a la gent gran. Les entitats dels barris ja han fet les seves demandes i està previst que “es creï una nova fórmula de gestió mitjançant una comissió formada per les pròpies entitats que fomentarà el treball en xarxa i desenvoluparà activitats conjuntes”, segons Fernàndez.

La piscina no es posarà en funcionament perquè segons l’alcalde tenia un cost de 300.000 euros que “hem considerat que no era aquí on havíem de destinar-los”. Tot i així, l’espai de la piscina es podria adaptar per convertir-lo en una sala polivalent.

Gatassa

Nova esbroncada

Una vegada més, Mora va carregar contra els ex-dirigents de la desapareguda Caixa Laietana, a qui va acusar d’haver “robat, enganyat i estafat”, en relació als afectats per participacions preferents. Mora va assegurar que “l’espai podria estar en funcionament si aquests dirigents no s’haguessin begut l’enteniment i no s’haguessin lucrat fins a ensorrar l’entitat”. Per això, l’alcalde va afirmar que “la reobertura de les instal·lacions és també un homenatge a tots aquells que van fer possible la construcció del centre”, és a dir, segons va afegir, “aquells que un dia hi van dipositar els estalvis”. La ubicació del centre i el serveis que oferirà són els elements que fan que aquesta obertura sigui d’especial importància per a la ciutat. Mora va agrair a la Fundació Iluro la cessió de l’equipament, mentre que l’actual president Montserrat va explicar que “és una gran satisfacció poder retornar l’espai a la ciutat en un moment en què nosaltres no disposem de suficients recursos per posar-lo en marxa”.

De privat a públic

El tancament de l’antic Espai Laietana va ser, l’estiu del 2011, el primer indici de la desfeta de l’obra social de Caixa Laietana. Aquell espai d’ús de la gent gran de Cerdanyola era un equipament que vivia de portes endins però concentrava una activitat i unes complicitats de gran importància pel seu miler llarg d’usuaris. Va ser el ple del novembre, amb el suport de tots els grups municipals, el que va donar compte del conveni signat entre l’Ajuntament i la Fundació Iluro per posar en marxa de nou els 2.000 metres quadrats d’instal·lacions de l’Espai Gatassa.

Complicada gestió de l’herència
La Fundació Iluro és l’hereva de la fundació que gestionava l’obra social de l’antiga Caixa Laietana. Nascuda l’abril de l’any passat, la Fundació Iluro ha expressat reiteradament la delicada situació econòmica de la institució, que segons Montserrat “compta amb una quarta part dels recursos que es tenien fa un parell d’anys”. És per això que, des d’aleshores ha reubicat les Aules Sènior, ha millorat l’Ateneu o ha cedit l'antiga biblioteca de Caixa Laietana. Aquesta darrera és l’última cessió que es farà, almenys a curt termini. Tot i així, va especificar que s’està treballant per “ampliar els horaris de la biblioteca popular del centre”, alhora que busquen complicitats per “establir-ne la cogestió amb la Diputació de Barcelona”.