Mataró es postul·la com la capital dels Valors dedicant-hi tot el 2014

Les 600 entitats de la ciutat emmarquen les seves activitats en la campanya ‘Mataró m’agrada’

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 08 Gener 2014 11:53

Mataró Ciutat de Valors

Compromís, alteritat, esforç, justícia, sostenibilitat, cooperació, civisme, acollida, identitat, experiència, iniciativa i il·lusió. Aquests 12 valors seran els grans protagonistes del 2014 a la ciutat de Mataró emmarcats dins la campanya ‘Mataró m’agrada’, un projecte que és a la vegada una prova pilot de la Diputació de Barcelona que el subvenciona amb 60.000 euros i el leitmotiv sota el que la ciutat engega el que ha de ser “un projecte de ciutat en el sentit ampli, que dóna el pes a les entitats i que es treballaran els diferents sentits de cada valor” en paraules de Joan Salicrú, de l’Associació i la revista Valors, impulsors del projecte.

Va ser amb motiu del número 100 de la revista homònima que l’Associació Valors va voler oferir a la ciutat el bagatge de tota una dècada de reflexió, debat i treball entorn dels valors de la societat i les nostres accions quotidianes. Ara la ciutat recull l’envit i consagra tot 2014 a aquests valors dedicant-ne un mes a cadascun d’ells. La campanya té fins i tot una imatge pròpia amb la figura d’en ‘Corgròs’, un manifest de principis al que es poden adherir les entitats de la ciutat i compta amb el suport de tots els grups municipals de l’Ajuntament a excepció de PxC que se n’ha desmarcat. Dimarts es va presentar el projecte ‘Mataró, ciutat de valors’ i es van fer les fotos de rigor al mateix Ajuntament en el qual una pancarta il·lustrarà cada mes sobre a quin valor va dedicat el debat i les activitats de torn.

Mataró Ciutat de Valors

“Innovador i fomentarà l’orgull de ciutat”

La dedicació de 2014 als valors és una aposta que engresca “perquè és un projecte molt poc polític, que ens convida a tots a pensar en el perquè dels actes, què farà repensar el sentit d’activitats i farà treballar totes les entitats de la ciutat en clau d’aquests 12 valors i de molts més”, va definir Joan Mora. L’Alcalde assegura que el projecte és “innovador i plenament exportable i ajudarà a donar sentit a les coses bones que fem i es fan, fomentant així l’orgull de ciutat dels mataronins”. La campanya no pretén definir un sol sentit de cada valor sinó treballar les diferents perspectives que es pugui tenir. Per Mora “ara comença a créixer la bola de neu perquè tot el que fem tingui reflexió i fem que ens agradi, és un exercici molt necessari en la societat actual”.

Un personatge històric

Per explicar i donar valor a cadascun dels conceptes s'explicarà la vivència d'un personatge històric. Així, el mes de gener estarà dedicat al 'compromís' de l'industrial i polític mataroní Josep Garcia Oliver, que el segle XIX va fundar la Caixa d'Estalvis de Mataró, l'Ateneu Mataronès o la primera biblioteca pública de la ciutat. Mora, explica que no és casualitat que s'hagi triat aquest personatge després d'un 2013 marcat pel cas de les participacions preferents de Caixa Laietana. El cas de Garcia Oliver, diu, serveix per "contraposar el que està bé del que no està bé". "Aquí hi ha una lliçó”, afegeix Mora, el del compromís de Garcia Oliver amb les classes populars.

Activitats i context
La campanya ‘Mataró, ciutat de valors’ i el mateix eslògan de ‘Mataró M’agrada’ s’ha preparat com un paraigua que canviarà cada mes a mesura que es vagi treballant el valor associat, per exemple en base al personatge històric. A partir d’aquí, però, sota el paraigua s’espera que hi hagi un seguit d’activitats expresses o adaptades per part dels centenars d’entitats de la ciutat amb els que l’Associació Valors ja s’ha posat en contacte. A més, el propi concepte de treballar els valors s’anirà introduint en el dia a dia de la ciutat de manera que, per exemple, es dedicarà el juliol al civisme en el marc de les campanyes de sensibilització dins la mateixa Festa Major de Les Santes, s’ha treballat Garcia-Oliver el gener, quan s’inaugurarà l’Espai Gatassa o la justícia l’abril quan es preveu que s’inauguri el Pati del Cafè Nou.