“Tot estava ben pensat, hi havia acord delictiu previ”

L'advocada que ha demandat Caixa Laietana Assegura que l'entitat va "abusar" de la confiança dels seus clients sabent que el producte tenia "ànim d'estafar"

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 30 Desembre 2013 10:35

L'advocada de la família que ha denunciat Caixa Laietana

L'advocada de la família que ha interposat una demanda contra Caixa Laietana per la venda de preferents, Montserrat Vinyets, ha celebrat l'admissió a tràmit de la mateixa i espera que el procés judicial esclareixi si hi va haver "acord delictiu previ" entre els directius. Vinyets representa una família de Vallgorguina de set membres que ha dipositat fins a 180.000 euros en subordinades i preferents des del 2001 amb Caixa Laietana però que desconeixia que havia comprat aquests productes financers. La família no va descobrir fins el 2012 que tenia els seus estalvis a través d'aquests productes i llavors va decidir posar el cas en mans de la justícia.

En un primer moment van interposar una demanda civil, com acostumen a fer tots els afectats, però més tard la seva advocada va decidir passar el cas a la via penal. Vinyets defensa aquest canvi perquè el més important no és veure si es va informar prou o no als clients sobre la compra d'aquests productes sinó el fet és que "es tracta d'un producte que es va pensar amb ànim d'estafar els estalviadors". Per aquest motiu també defensa que la demanda ha d'anar contra els directius perquè són els que van decidir comercialitzar el producte i deixar de bada que la principal funció social de les caixes d'estalvies no és la venda d'aquest tipus de productes. "Entenem que tot estava ben pensat, que hi ha un acord delictiu previ", assegura.

Objectiu: Els directius

Afegeix que van ser els directius els que van decidir "col·locar els productes a través de la gran xarxa d'oficines que tenien el territori" i apunten que a més es va fer "aprofitant la confiança" que havien dipositat els clients. "Entenem que aquests senyors han aconseguit tenir diners utilitzant l'engany i això s'ha de jutjar per la via penal", defensa. Vinyets apunta també que cal esclarir perquè Caixa Laietana "va crear una societat domiciliades a les Illes Caiman". En el cas particular dels seus clients, l'advocada ha considerat que Vallgorguina és un cas paradigmàtic perquè és un poble petit on només hi ha aquesta entitat financera i on els clients, bona part d'ells gent gran, tenen dipositada tota la seva confiança i un tracte molt proper amb els directors de l'entitat. "La relació de confiança era molt forta i s'ha abusat d'aquesta situació", lamenta. A més, ha apuntat que aquesta oficina està tancada actualment i els clients afectats "ja no tenen ni el dret a la pataleta".

També administració deslleial
El jutge ha admès a tràmit només la petició d'investigació per un possible delicte d'estafa, però l'advocada ha detallat que a la querella també es demanava la investigació per un possible delicte d'administració deslleial, un altre de maquinació per alterar el preu de les coses i un altre d'estafa d'inversors.  Ara espera que el procés judicial permeti esclarir no només el cas d'aquesta família sinó que a través d'aquesta investigació es pugui fer un procés general per conèixer "quina participació va tenir la direcció de Caixa Laietana i si va actuar o no correctament". Això ha de permetre saber el volum total d'afectats i el perfil dels mateixos.