Els Cre@tic, el planter de l’emprenedoria

Els premis s'entreguen avui amb una dotació econòmica reduïda en 9.000 euros

  • Mireia Biel
  • Dimecres, 20 Novembre 2013 11:56

Un dels darrers guanyadors dels Creatic

La tretzena edició dels Premis Cre@tic arriba amb la voluntat de superar l’èxit de presentació de 39 projectes que ja va tenir el certamen el 2012. Els Cre@tic volen promoure l’emprenedoria i contribuir al desenvolupament socioeconòmic de Mataró i el Maresme mitjançant el suport econòmic i logístic a nous projectes empresarials. L’edició del 2013 posa damunt la taula noves novetats, però destaca sobretot la rebaixa de la dotació econòmica dels premis.

Aquesta tarda a les set, la sala d’actes del TecnoCampus acollirà la Nit dels Emprenedors, en el marc de la qual s’entreguen els premis Cre@tic. L’absència de Caixa Laietana s’ha notat i molt en la dotació econòmica dels guardons, que s’ha reduït en 9.000 euros. Així, a banda del 50 per cent de bonificació que rebran els tres primers projectes, s’atorgarà un premi en metàl·lic de 4.000 euros a la iniciativa guanyadora, 2.000 a la segona i 1.000 a la tercera. L’any passat, el premi principal va arribar als 10.000 euros.

Canvis en el format

Miquel Rey, president de la Fundació TecnoCampus i regidor de Promoció Econòmica, ha valorat molt positivament la participació “que ja no només és d’àmbit català, sinó que arriben cada vegada més projectes de fora”. Uns projectes que s’han presentat en un format més senzill que incloïa només un resum executiu i un vídeo. A més a més, la seva posada en escena s’ha fet mitjançant Elevator Pitch, és a dir, una presentació davant dels inversors – el jurat en aquest cas – en breus minuts. I precisament, la incorporació de dos inversors potencials com són Keiretsu Forum i Banc són la darrera novetat dels Cre@tic d’enguany.

Empenta per començar

Els Cre@tic, de fet, són un referent en el reconeixement d’iniciatives emprenedores. “Que donin valor al teu projecte empresarial és un reconeixement molt agradable”, assegura James Marugg, director general de Quantium Medical, empresa que va resultar guanyadora a l’edició dels Cre@tic del 2011. Aleshores van presentar un projecte de monitorització de pacients que els va suposar un premi de 7.000 euros i el dret a instal·lar-se a la incubadora de la Nau Minguell amb un 50 per cent de bonificació. La inversió els va permetre dissenyar un pla de negoci, buscar capital i plantejar una estratègia”, explica Marugg, que reconeix que “el 2011 va ser crític perquè cada final del dia era una aposta”. Ara, segons assegura, “hem crescut i estem a la capacitat que havíem previst”.

Mercat internacional

L’èxit de Quantium Medical no rau només en la viabilitat i projecció dels seus projectes mèdics, sinó també en el fet que “hem tirat endavant sense cap tipus de finançament extern com ara crèdits bancaris”, en gran mesura gràcies al reconeixement dels Cre@tic. Es dediquen a desenvolupar, dissenyar, produir i comercialitzar innovadors productes sanitaris, sempre centrats en “un mercat internacional, amb especial atenció a l’asiàtic”, detalla Marugg. Pendents de tramitar una patent a Estats Units, Europa i la Xina, Quantium Medical també posa especial interès al mercat sud-americà i al d’Orient Mitjà.

Ciutat, Premis Creatic

“Porta nord de Barcelona”

En l’edició del 2012 dels Cre@tic Joan Mora, alcalde de Mataró, va valorar molt positivament la participació de projectes de fora de la ciutat perquè va assegurar que “el TecnoCampus i esdeveniments com els Cre@tic ens donen capitalitat”. Una capitalitat que, segons Mora, cal aprofitar perquè “ens ha consolidar com la porta nord de Barcelona per tal d’estirar la força de la ciutat comtal cap a Mataró”.

Per invertir en emprenedoria i innovació, Miquel Rey va afirmar en l’edició del 2012 que “més enllà dels Cre@tic, cal ampliar la incubadora, com ja s’està fent i, sobretot, ajudar les noves empreses, donant-los suport en assessoria i en finançament”. Tot i així, el regidor de Promoció Econòmica va puntualitzar que “també cal ajudar-les a créixer i procurar que s’instal·lin a Mataró amb l’objectiu que, gràcies a elles, la ciutat s’enriqueixi”.

Mataró, un pol empresarial
En declaracions al Tot del mes de setembre, el regidor de Promoció Econòmica va assegurar que “després de situar-nos i posar en ordre les finances municipals, volem recuperar l‘autoestima de Mataró com a capital de comarca que és”. És la “ciutat més important entre Barcelona i França”, va dir Rey, un fet que “cal aprofitar”.

Durant el 2013, s’han emprès diverses iniciatives que tenien per objectiu la promoció de la ciutat. El vídeo ‘Mataró, a business friend­ly city’, era una invitació explícita perquè empreses estrangeres veiessin la ciutat com una oportunitat de negoci. A l’abril, una delegació del consistori va visitar Florida, als Estats Units, per buscar inversors també pel Port.