Herència pesquera, ambient residencial

Tot barri a barri. L'Havana.

  • Redacció
  • Divendres, 15 Novembre 2013 11:48

Barris, havana, escola anxeneta

El barri de l’Havana ha crescut a la zona de ponent de la ciutat. Ha crescut a redós dels fluxes interns dins la mateixa ciutat com un apèndix amb vida pròpia del que seria l’ecosistema del Centre i l’Eixample. Quan es diferencia estètica, socialment i sociològicament dos Matarós diferents –una tendència perillosa– sovint es parla del Mataró d’entre Rondes i el Mataró de fora de Rondes. Sent com és una zona geogràficament accessòria, l’Havana queda inclosa dins la primera meitat.

L’Havana és un barri a qui se li nota l’herència pesquera, perquè mira el mar i perquè s’hi respira aquest ambient que deixa traspuar la brisa a través de carrers amb pisos majoritàriament de poca alçada, tendència que la segona meitat del segle XX es va entossudir en negar fent-hi un Skyline particular que, també s’ha de dir, el barri ha acabat convertint en entrenyable.

La zona més alta i propera al Palau va ser pol d’activitat industrial, l’Havana és avui un dels barris residencials més buscats i cotitzats. Aquesta puixança com a barri també ha tingut resposta econòmica sent una zona on, tot i poder créixer molt, té moltíssima força el comerç de proximitat i de venda detallista. El ponent que era pescador primer i industrial després té cada cop més encant comercial.  

Can Marfà: l’equipament més esperat del barri
“L’antiga sirena de Can Marfà marcava el ritme de la vida al barri de l’Havana igual que les campanes de Santa Maria ho fan al centre. Quan la sentien, la gent sabia quina hora era, hora d’entrar o hora de plegar, hi havia dones que llavors sabien que havien de posar a fer el dinar”. Aquestes paraules del president de la Fundació Jaume Vilaseca en la signatura del conveni pel futur Museu del Gènere de Punt de Mataró poden ser indicatives del pes que va tenir aquesta fàbrica en aquesta zona. I també del que podria tornar a tenir.

Segons el calendari de l’Ajuntament, en els pròxims mesos començarà a bategar el cor d’aquest equipament cultural, de moment la seva nau petita, que és, alhora, l’espai més esperat del barri. La planta baixa està pensada com a sala d’actes i la sempre activa Associació de Veïns sempre l’ha reclamat com un espai a disposició de la seva gent.