Un barri com qualsevol altre

Mataró barri a barri. Especial Rocafonda

  • Redacció
  • Divendres, 08 Novembre 2013 00:00

Ciutat, Barris, rocafonda

Sí. Rocafonda és un barri com qualsevol altre. Amb gent que se l’estima, que hi viu i conviu de forma feliç. Gent que hi ha nascut i gent que hi ha anat a parar. Gent que hi va néixer i l’ha vist canviar. Gent que encara no sap com és que hi viu. També gent que pateix. Com en qualsevol altre barri.

Passa que el de Rocafonda és un nom que ha caigut en una mena de mala premsa permanent que fa poca justícia a la realitat i, sobretot, no soluciona cap problema. Més aviat afegeix distància i amplifica diferències, res que ajudi. Rocafonda és una zona amb molta presència de nouvinguts, sí, però aquell que, des d’una conversa de cafè, ha volgut convertir això en un problema és, bàsicament, un ignorant de la història de la ciutat en general i del barri en particular.

La història de Rocafonda és la d’un barri crescut basant-se en un projecte, no a l’anarquia urbanística d’altres zones de la ciutat. Un barri de pulmó social, amb espais compartits, blocs de cinc plantes i habitatges amplis. Zona de residència de nombrosos joves i classes populars en l’època de la gran expansió mataronina.

A posteriori el teixit va anar mutant sent sempre Rocafonda una terra d’acollida, de teixit social permeable, d’enriquiment. Alguns dels seus veïns es queixen amb tota la raó que els mitjans només parlem de Rocafonda quan passa algun succés aïllat, concret i que podria passar a qualsevol altre part. És llavors quan la roda nociva s’engega i es malparla. Què millor que invertir aquest procés i començar a valorar Rocafonda? Ens hi posem?