Un estudi revela que el primer ferrocarril a Mataró es va fer amb ample ibèric per "imposició"

L'enginyer Xavier Nubiola pronuncia la conferència inaugural del 165è aniversari

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 24 Octubre 2013 13:12

Primer tren

L'aïllament ferroviari de l'estat espanyol amb Europa, per culpa de la diferència en l'ample de via, podria tenir el seu origen en una decisió presa durant la construcció del primer ferrocarril de la península, que l'any 1848 va cobrir el trajecte entre Barcelona i Mataró. Segons un estudi del Cercle Històric Miquel Biada, aquell ferrocarril es va projectar i es va començar a construir amb l'ample estàndard europeu -1,44 metres-, però segons documentació de l'època el govern central va "imposar" el que ara es coneix com l'ample ibèric -1,67 metres-. Les vies ja s'havien col·locat entre la plaça de toros de Barcelona -on hi havia la primera parada- i l'entorn del riu Besòs. Però va ser llavors quan el projecte es va haver de modificar.

L'historiador i investigador del Cercle Històric Miquel Biada, Xavier Nubiola, explica que va ser una decisió del govern central, assessorat per un enginyer de l'època, Juan Subercase, que va defensar en un informe la necessitat de fer les vies més amples. Esgrimia motius tècnics erronis, que asseguraven equivocadament que trens més grossos tindrien més potència.

Segons Nubiola, però, el més greu va ser que Subercase es va "inventar" el fet que a la resta d'Europa s'estiguessin substituent les vies d'ample estàndard, per l'amplada ibèrica. "Tenia una obsessió malaltissa", assegura Nubiola. "L'important era poder-nos connectar uns països amb altres per evitar l'aïllament ferroviari i no hi havia cap raó tècnica que justifiqués canviar l'amplada de via", afegeix.

Xavier Nubiola lamenta que aquella decisió té ara conseqüències en relació a la manca de connexió ferroviària amb la resta d'Europa i ridiculitza la solució del tercer carril que es proposa per fer compatible l'ample europeu en el corredor mediterrani: "Era una solució provisional que es va proposar al segle XIX a Europa i ara la volen fixar com a definitiva en ple segle XXI. No deixa de ser sorprenent", ha etzibat.

165è aniversari

Nubiola és l'encarregat de la conferència inaugural, el vespre d'avui dijous 24, dels actes de celebració del 165è aniversari de l’arribada del primer ferrocarril a la península. Els actes, que s'allargaran fins dilluns 28, inclouen  la IX Fira ferroviària, que tindrà lloc a la plaça de Santa Anna, dissabte 26 i diumenge 27. L’espai oferirà diversos estands vinculats al ferrocarril, un taller infantil de maquetisme ferroviari, i la possibilitat de fer un recorregut en tren a escala amb la locomotora de vapor viu del Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell. Per últim, dilluns 28 d’octubre a la tarda, l’alcalde de la ciutat, Joan Mora, presidirà l’Ofrena floral institucional al monument a Miquel Biada i Bunyol, impulsor del ferrocarril a l’Estat espanyol.