Un barri per a tots els gustos

Mataró barri a barri. Pla d'en Boet.

  • Redacció
  • Divendres, 18 Octubre 2013 12:32

Ciutat, Barris, Pla d'en Boet

Els seus orígens com a barri residencial d’immigrants amb els seus conjunts d’edificis blancs i torrats amb els passejos d’escales i rampes, podrien semblar convertir Pla d’en Boet en ‘un barri dormitori’. No és pas aquest el cas.

La presència ja clàssica d’espais com el Pavelló Eusebi Millán, que durant anys va acollir esports molt mataronins com l’handbol o encara ara bàsquet o futbol sala, l’han convertit en visita obligada d’habitants d’altres parts de la ciutat de forma gairebé diària. Tothom té alguna cosa a fer a Pla d’en Boet. Viure-hi, formar part d’una de les moltes entitats esportives que hi tenen la seu o, potser, fer un viatge al passat a les restes romanes de Torre Llauder.

Així mateix, mentre altres polígons de la ciutat han anat perdent força amb els anys, el de Pla d’en Boet cada vegada té més negocis i és cita obligada del lleure dels més joves amb la seva àmplia oferta de bars i discoteques. Però, cada vegada més, les famílies també hi troben el seu lloc. L’arribada de la cadena de menjar ràpid McDonalds ha ajudat a dinamitzar encara més un barri per a tots els gustos.  

Els veïns diuen:

Marta Rovira - Facebook
La zona esportiva del Pavelló Eusebi Millán, les botigues de barri, les escoles, el mercat del dissabte i la zona de bars i discoteques. És un barri molt tranquil i el fet de tenir molts carrers peatonals fa que els veïns sortim sovint al carrer i els infants es coneguin i juguin entre ells.

Martha Gine - Facebook
Tranquil? Tot el contrari. El carrer Llauder és de boigs amb camions descarregant al supermercat, les terrasses dels bars, els camions de la brossa. I, a sobre, els caps de setmana a la nit els joves que surten de les discoteques. Ni t’explico...!

El testimoni degà de Mataró

Un barri d’ubanització tardana com el Pla d’en Boet guarda com el tresor de la corona el jaciment arqueològic de la vil·la romana de Torre Llauder. Es tracta d’un testimoni únic de l’època romana, una antiga vil·la d’un potentat que el temps va conservar sota la casa coneguda com Torre Llauder. El seu descobriment, la reivindicació de la seva conservació i la seva pròpia existència diuen molt del Pla d’en Boet com a barri.

L’enderrocament de la Torre Llauder, el casalot del segle XV amb motiu de l’inici de les obres d’esplanació del barri, va provocar moviments de protesta i reivindicació contra l’especulació que es feia del sòl i contra la política dirigida a obtenir el màxim benefici econòmic a costa de la història. Va ser com un naixement sobtat de la consciència de barri d’aquesta zona i, a posteriori, va permetre el descobriment del jaciment romà, salvat ‘in extremis’ i que fins dècades després no ha rebut el tracte i el tacte que mereixia.

"La vil·la romana de Torre Llauder és una de les apostes turístiques de la ciutat"

La vil·la romana que s’amagava sota la Torre Llauder representa una de les puntes de llança de la nova aposta turística de la ciutat. Per les seves característiques suposa un jaciment a incloure en rutes especialitzades i el Clos erigit al seu voltant és, precisament, per explotar-ne la seva visitabilitat. Una part sovint ignorada és que el que s’inclou en el Clos és una petita part del que hi havia i que en la Pollancreda i l’esplanada adjacent tot apunta que també hi podria haver restes interessants.

Ciutat, Barris, Torre Llauder