Mataró estrena un jutjat específic per tractar casos de preferents

Es preveu que abans que acabi l'any s'hi celebrin 70 judicis

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 19 Setembre 2013 12:51

Jutjats edifici

El Departament de Justícia ha posat en marxa un jutjat de primera instància que tractarà, exclusivament, casos relacionats amb la comercialització de participacions preferents i deute subordinat per part d'entitats financeres. Mataró serà la ciutat que l'acollirà donat l'elevat nombre de persones afectades, sobretot clients de l'antiga Caixa Laietana -actualment integrada a Bankia. Només a la capital del Maresme es calcula que hi ha més de 6.000 persones afectades i, d'aquestes, un 90 per cent eren clients de Caixa Laietana. La implantació del nou jutjat és una mesura de caràcter excepcional que inicialment es preveu que durarà sis mesos. Justícia preveu que abans de final d'any s'hi celebrin uns 70 judicis.


L'objectiu del nou jutjat és el d'oferir una resposta judicial més àgil i ràpida als ciutadans afectats per aquests productes financers i que han generat una important problemàtica social, econòmica i jurídica de gran transcendència. La majoria dels afectats, a més, són petits estalviadors, sobretot gent gran, segons informa el mateix Departament. En aquest sentit, la plataforma que agrupa les persones afectades per les preferents a Mataró ja va elaborar un informe a principis d'any en el qual es detallava que el 80% de les persones afectades són jubilats i aturats que tenen bloquejats el 75 per cent dels seus estalvis. De mitjana, calculen que cada família va invertir en preferents al voltant dels 32.000 euros, mentre que l'edat mitjana dels afectats és de 63 anys.

Segons ha detallat el Departament de Justícia, el nou jutjat acollirà judicis ordinaris i verbals derivats d'aquests casos, però no de les execucions definitives, que hauran de tramitar-les els jutjats que van assumir l'assumpte principal. Només comptabilitzant els casos iniciats ja a Mataró, es calcula que durant el 2013 s'hi celebraran 70 judicis i 150 audiències prèvies.