La nau petita de Can Marfà podria acollir a finals d’any la primera exposició del Museu tèxtil

Ajuntament i Fundació Jaume Vilaseca acorden començar a mostrar el seu patrimoni

  • Redacció
  • Dimecres, 18 Setembre 2013 14:14

Can Marfà

Que Can Marfà es convertirà en la secció del Museu de Mataró dedicada no només al gènere de punt sinó a tota la industrialització de la ciutat se sap de fa temps. Que el projecte és d’aquells que, com el Guadiana, apareix i desapareix en el temps, també, però per fi sembla que a finals d’aquest 2013 el tema pot desembocar en l’obertura de les primeres mostres del Museu del Tèxtil de la ciutat de Mataró a la reformada nau petita de Can Marfà. El Ple de setembre va aprovar el document d’entesa entre administració local i la Fundació Jaume Vilaseca que ha de desembocar en aquesta realitat i, aprofitant que la conjuntura no proporciona gaires possibilitats com aquesta, l’Ajuntament ja ha organitzat al voltant d’aquesta novetat tot un protocol que vol projectar la ciutat com a ‘Capital nacional del gènere de punt’.

“Esperem que a finals d’any puguem inaugurar la primera exposició i que a mesura que es vagi catalogant tota la col·lecció la puguem començar a mostrar perquè Mataró tingui a Can Marfà un aparador per ensenyar com d’important va ser la industrialització i el gènere de punt a la ciutat”, assegura l’Alcalde Joan Mora.

El document aprovat manifesta la voluntat de la Fundació Jaume Vilaseca de fer efectiva la donació del seu fons –béns, objectes, maquinària, peces tèxtils, llibres, obres d’art i conjunt de documents… a títol gratuït i que en una primera fase la cedirà en ús a l’Ajuntament de Mataró, que la incorporarà als fons museístics de la ciutat per, de comú acord, inventariar-la, valorar-la i fer-la accessible a investigadors i a la ciutadania en general. La donació porta el nom de Col·lecció Fundació Jaume Vilaseca. L’Ajuntament, per la seva banda, es compromet a proporcionar l’equipament museístic que serà la nau petita de Can Marfà. En aquest edifici hi desenvoluparà una secció del Museu de Mataró monogràficament dedicat a la indústria tèxtil i del gènere de punt amb l’enunciat de “Mataró, capital nacional del gènere de punt”.

Can Marfà

Abans d’acabar l’any

L’Ajuntament i la Fundació Jaume Vilaseca establiran de comú acord, abans d’acabar l’any 2013, una proposta de calendari d’execució, presentació i previsió d’obertura pública del projecte i alguna exposició de prefiguració inicial. També de comú acord i de cara a l’obertura de l’equipament, es determinaran les fórmules futures de col·laboració i participació de l’entitat en el projecte una vegada s’hagi formalitzat la donació segons el que s’estableix en la legislació vigent.

A partir d’aquí i sempre segons la premissa de l’austeritat i la falta de recursos, “s’ha de ser realista amb el que podem fer, però no podem esperar més” segons Mora, el nou museu podria ser realitat en poques setmanes. Al Museu de Mataró ja es cuina la que podria ser la primera exposició