Tensió i polèmica a mig agost per incidents entre magrebins i policia

L’Ajuntament surt en defensa dels agents, que reben acusacions de racisme

  • Redacció
  • Dimecres, 28 Agost 2013 13:54

Incidents Rocafonda-Escorxador

Els primers dies d’agost d’aquest 2013 van ser atípics a Mataró, marcats per una escalada de tensió als barris del Palau-Escorxador i Rocafonda arran d’uns incidents dels quals les versions donades per una i altra banda disten molt. Un incident va derivar en un seguit de topades entre cossos policials –Mossos i Policia Local– amb joves d’origen magrebí, generant una polèmica política i social important en aquestes zones de la ciutat. Els grups municipals de l’Ajuntament més avessats a fer-ne polèmica de les polítiques relacionades amb immigració i convivència van posicionar-se i l’Ajuntament va sortir al pas amb un comunicat que finalment sols van subscriure els tres partits principals, Convergència i Unió, el Partit dels Socialistes de Catalunya i el Partit Popular.

La resposta institucional instava les parts a la calma i donava suport a la feina d’integració que fan les associacions d’immigrants i el teixit social de la ciutat. Pocs dies després la polèmica es dispersava entre profundes divergències sobre quina lectura havien de tenir els fets. En un extrem, els qui acusaven la comunitat musulmana d’alterar l’ordre públic de forma reiterada i en l’altre les acusacions per part d’aquesta comunitat i altres moviments socials en el sentit que les actuacions policials als barris tenien clares significacions i motivacions racistes.

Versió oficial

Segons la versió oficial, el dijous  7 d’agost una patrulla dels Mossos va observar com dos joves arrencaven a córrer en detectar la seva presència. Els agents van sortir del vehicle per mirar d’identificar els joves. En tornar dos germans havien liderat una protesta que va acabar convocant uns 150 magrebins que van encerclar els agents i va obligar-los a fugir. Al dia següent, els Mossos van detenir els dos germans per desordre públic. A la tarda un centenar de magrebins es van concentrar davant l’ABP i el jutjat de guàrdia -on els joves van ser traslladats en passar a disposició judicial- per protestar contra les detencions. Des de llavors s’han produït més incidents entre policies i magrebins.

Vídeo publicat a Youtube que recull els incidents



En un d’aquests va acabar ferit un policia local, que va rebre una pedrada al cap en irrompre en una mesquita -mentre alguns fidels oraven al seu interior- mentre perseguia un sospitós al qual havia sorprès intentant robar una moto. A partir d’aquestes fets hi va haver comunicats, acusacions, mobilitzacions i polèmica. Una escalada de tensió que ha marcat l’agost a la ciutat i que encara cuejarà políticament en el nou curs.

El Conseller d’Interior defensa els Mossos

Segons el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, les crítiques rebudes pels Mossos d’Esquadra d’actuar amb motivacions racistes són “profundament equivocades” i assegura que no existeix cap actitud de caràcter xenòfob en l’àmbit policial. El conseller explica que els agents utilitzen la mediació “tant com convingui” per resoldre conflictes, però també entén que “arriba un moment que no dóna més de si i la nostra obligació és actuar i procedir a fer allò que s’escaigui”.

Arran dels fets de Mataró, els sindicats també han alçat la veu demanant un reforç fix d’agents en aquesta comissaria per tal de garantir la integritat dels agents davant de situacions com aquestes. Espadaler, però, considera que l’estratègia de fer reforços puntuals mitjançant les ARRO és més “flexible” i “útil”, que no pas destinar un contingent tancat d’agents a un lloc determinat.