Ordenen repetir un judici perquè alguns magistrats van comentar amb el fiscal com anava la vista

La sentència va determinar més de cinc anys de presó per a l'acusat d'apunyalar un jove a Mataró

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 26 Agost 2013 11:31

Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat un judici i ha ordenat la seva repetició perquè alguns magistrats van comentar amb el fiscal com anava la vista. El judici era contra un home acusat d'apunyalar un altre, i deixar-lo greument ferit, en una discoteca de Mataró. L'Audiència de Barcelona va condemnar l'acusat amb cinc anys i sis mesos de presó però aquesta va interposar un recurs en comprovar a través de la gravació oficial que alguns magistrats i el fiscal havien mantingut una conversa sobre com anava el procés i algunes de les proves que s'havien portat a terme durant la vista. L'acusat va recórrer en considerar que ja se l'havia considerat culpable abans que finalitzés el judici.

Els fets es remunten al 20 de juliol del 2010 quan l'acusat, Ivan G.S., va apunyalar presumptament Daniel F.P.M. provocant-li greus ferides poc després que es produís una baralla al pàrquing de la discoteca Activa de Mataró. L'Audiència de Barcelona va considerar l'acusat culpable d'un delicte d'homicidi en grau de temptativa i el va condemnar a cinc anys i sis mesos de presó. El Tribunal Suprem ha acceptat, però, el recurs interposat per l'acusat en constatar que un dia que es va haver de suspendre la vista oral, alguns magistrats i el fiscal van tenir una conversa on es parlava del contingut del què fins llavors s'havia produït durant el judici i sobre les proves encara pendents de celebrar.

Repetició obligada
El TS considera que és normal que els magistrats i els fiscals vagin construint la seva opinió sobre els fets a través de les vistes orals però recorda que aquesta deliberació "ha de tenir caràcter reservat" i no s'ha de compartir entre les parts processals. Així, considera que s'ha vulnerat el dret de l'acusat a tenir un judici en les condicions d'igualtat amb què ha de regir-se un procés d'aquestes característiques i per això estima el recurs i anul·la el judici, demanant que es torni a repetir amb magistrats diferents dels del primer. El TS no entra a valorar la resta d'arguments presentats per la defensa de l'acusat en considerar que l'acceptació d'aquest primer ja obliga a repetir el judici.