Un Passatge per no oblidar la Mariona Galindo Lora

Mataró inaugura diumenge el carrer dedicat a la nena castellera morta

Aquest diumenge al migdia Mataró viurà la inauguració d’un carrer més simbòlica i especial dels darrers temps. Serà quan l’Alcalde Joan Mora destapi el rètol pel qual l’enllaç entre el Carrer d’Herrera i els Jardins de l’Escorxador passarà a dur el nom de ‘Passatge Mariona Galindo Lora’ en record de la castellera dels Capgrossos de Mataró morta el 2006 arran de les lesions per una caiguda a l’actuació castellera de Les Santes d’aquell any. Mataró i el món casteller, passant pels Capgrossos, els representants del barri i una delegació de l’Escola Pia Santa Anna entre d’altres faran pinya una vegada més en el record cap a la Mariona.

No hi faltaran ni les paraules de la seva família –que ha seguit involucrada amb la colla castellera– ni els pilars dels Capgrossos. Gegants i una actuació castellera, la de la Festa del local de la colla, completaran un matí de molt sentiment.

 

Funest 2006Mariona Galindo Lora va morir als 13 anys d’edat pocs dies després de la desgraciada actuació castellera de Les Santes 2006, quan es va despenjar d’un 4 de 9 amb folre que els Capgrossos intentaven a la Plaça de Santa Anna. Des de la seva mort, han estat diferents les iniciatives de record a la petita castellera des de tots els estaments. Ara arriba el més simbòlic dels gestos, el de tota una ciutat que dóna a un dels seus carrers el nom de la Mariona. El simbolisme es reforça pel fet que el bateig del nou vial té afectació postal pel que el local dels Capgrossos de Mataró passa a figurar a partir d’aquest diumenge a l’adreça de Passatge Mariona Galindo Lora, número 1. La Mariona, sempre present.Record permanentEl nou passatge se suma a l’estrella que en record seu es va integrar a l’escut dels Capgrossos, al nom de la Diada Mariona Galindo Lora que rep des de fa tres anys la darrera actuació castellera del curs, el novembre a Santa Anna o els actes de record que s’han celebrat en la mateixa actuació de Les Santes els anys 2007 i 2011, coincidint amb els aniversaris rodons de la fatal notícia. El record de la Mariona segueix present en el dia a dia d’una colla que si va seguir fent castells és, en part, per l’exemplaritat de la família Galindo Lora i l’estímul que suposa el record de la petita castellera. Aquesta és una història que el documental ‘165 Regent Street’ de la productora mataronina Clack va portar a moltes llars catalanes.

En l’acte d’aquest diumenge, que començarà a dos quarts de dotze del migdia i en el que hi haurà intervencions de la família, de Capgrossos, de Santa Anna, de les amigues i de l’Alcalde, la ciutat reiterarà el record a la seva castellera. Acte seguit als Jardins de l’Escorxador hi haurà l’actuació de la Festa del local dels Capgrossos amb castells dels de la camisa blava i dels Castellers de Caldes.