Nova cita solidària: el 14 d’abril toca córrer pel Parkinson

La iniciativa run4parkinson arriba a Mataró de la mà de Parkison Maresme i Horitzons

Mataró ha donat històricament –i els darrers temps encara més– sobrades mostres de la seva solidaritat. Ara que, per exemple, ja s’ha interioritzat que un cop l’any toca caminar per l’Alzheimer o que proliferen altres iniciatives, l’Associació Parkinson Maresme i el Club de Muntanya Horitzons fan pinya per organitzar el proper 14 d’abril la sessió mataronina de la iniciativa run4parkinson, córrer pel Parkinson.

Tan senzill com això. Run4parkinson és una iniciativa nascuda fa quatre anys a Sant Cugat. Al voltant del Dia Internacional del Parkinson la proposta era córrer per la malaltia, en solidaritat amb els malalts, els seus familiars i els seus cuidadors. Aquest any arriba a Mataró on se celebrarà juntament amb 60 ciutats més. “La intenció és que run4parkinson serveixi per donar a conèixer la malaltia i l’associació Parkinson Maresme. Encara hi ha molta gent al Maresme que no coneix de l’associació i ens trobem fins i tot que quan fem taules informatives se’ns acosten malalts o familiars de pacients de Parkinson que encara no saben de la nostra associació” explica Germán Álvarez, de Parkinson Maresme.

 

En aquesta associació s’aglutinen “malalts i cuidadors, vetllem per millorar qualitat amb psicòlegs, logopedes, fisioterapeutes. El Parkinson taca la motriu del cos, els moviments i és una malaltia neurodegenerativa pel que té una afectació psicològica important pels cuidadors i entorn del malalt”.Fins a la llunaLa idea del Run4parkinson és la de “sumar totes les distàncies recorregudes en el circuit del Parc Central Nou el dia 14 i saber que seran tants metres de solidaritat”, explica Sergi Lugo del Club de Muntanya Horitzons que coorganitza la iniciativa. Aquest córrer per aquesta malaltia és cada vegada més estès i per aquest any l’objectiu simbòlic és que durant tot el mes i amb iniciatives similars arreu del món es puguin arribar a sumar “la distància entre la terra i la lluna, que són 300.000 quilòmetres. És una meta simbòlica però que a nivell mundial ens ha de permetre dir que la solidaritat ha arribat a la lluna i, si és un èxit, el repte serà l’any que ve anar-hi i tornar-ne” explica Lugo.Ple d’activitats

En paral·lel al circuit i les carreres del run4parkinson, el matí del dia 14 tindrà moltes altres activitats al Parc Central. Per exemple, hi haurà rocòdrom infantil a càrrec del propi Grup Horitzons, actuacions musicals dels grups locals Aleph Cuántico, Sol i Menta i Marc i Leo. També hi haurà jocs infantils a càrrec de la cooperativa Artijoc.

L’associació Parkinson Maresme muntarà els seus stands informatius –com també seran presents a la Plaça de Santa Anna el dia anterior, el dia 13, quan s’escau el Dia Internacional del Parkinson– i es podrà ajudar a la causa participant de la run4parkinson mataronina i rebent una samarreta commemorativa. Sota l’eslògan de “Junts arribarem a la Lluna” es tracta de córrer i fer-ho solidàriament. I si no s’hi està acostumat no cap patir, hi haurà serveis de guarda-roba, avituallament i fisioterapeuta.

Run4Parkinson serà una festa solidària, més enllà d’una carrera que ha de servir perquè Mataró torni a marcar múscul solidari. El Parkinson demana una altra demostració de força el proper dia 14.

Cursa per corredors i circuit per tothom al Parc CentralEl matí del dia 14 hi ha dos tipus d’activitats. A les nou del matí s’iniciarà la carrera ‘urban trail’ més pensada per la gent que normalment corre per la muntanya i és per això que s’adequarà el Parc Central com si fos realment un circuit forestal. Hi haurà troncs, aigua i obstacles per “complicar” una mica la carrera –que, insisteixen, no és competitiva– i aquesta durarà quatre voltes al circuit, fins arribar als 10 quilòmetres totals. A partir de dos quarts d’onze el circuit de 2,5 quilòmetres quedarà obert per a tot tipus de públic perquè el facin les vegades que vulguin per tal de sumar metres i quilòmetres solidaris. Així, al final del dia se sabrà quants metres ha recorregut Mataró en solidaritat amb el Parkinson i si l’aportació maresmenca ajuda a la iniciativa global a “arribar a la lluna”. En paral·lel al circuit que s’habilitarà, hi haurà un ‘easy walk’ per a persones amb mobilitat reduïda. Tots els metres seran bons i benvinguts. Les inscripcions es podran fer anticipadament o el mateix dia i són de 7 euros.