El Dia de les dones estrena acte institucional

El programa d’activitats omple tot el mes de març i compta amb novetats

Mataró comptarà, per primera vegada, amb un acte institucional pel Dia internacional de les dones al Saló de Plens de l’Ajuntament. Aquest acte, que tindrà lloc el mateix dia 8, completarà un programa que compta amb diferents iniciatives que es desenvoluparan al llarg de tot el mes de març. D’aquestes propostes, la novetat és la presentació d’una trobada entre dones, ‘Cercle de Mentoria’.

El Saló de Plens acollirà, per primer cop, un acte institucional que commemorarà el Dia internacional de les dones aquest divendres dia 8. María José Recoder, Doctora en Periodisme i professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona, serà l’encarregada d’impartir la conferència ‘De la invisibilitat al lideratge’, un títol que s’ha convertit, també, en el leitmotiv del programa d’actes. Amb aquesta ponència, Recoder “farà palès el paper de les dones en tots els àmbits de la societat”, segons va afirmar Olga Ortiz, regidora de Família, en roda de premsa.

Malgrat la incorporació d’aquest nou acte, la presència del Manifest del Dia internacional de les dones no s’ha eliminat. Un cop finalitzi la conferència, es procedirà a la lectura del text, tot i que, en aquest cas, es farà al mateix Saló de Plens i no a la porta de l’Ajuntament, com s’havia fet tradicionalment. Programa ampliEls actes per commemorar el Dia internacional de les dones no finalitza aleshores, sinó que s’allargaran durant tot el mes de març. La gran novetat és l’organització de l’acte “Cercles de mentoria”, que forma part del projecte ‘Dóna’t un impuls!’. En aquest cicle, dones que tenen un negoci es reuneixen periòdicament amb altres dones per compartir experiències. En aquest cas, la trobada se celebrarà el dia 18 prèvia inscripció. Igualment, les diferents entitats integrades – les vocalies de dones de Rocafonda, Cerdanyola i Pla d’en Boet o Mataró Ràdio, entre moltes altres - dins d’una comissió de treball han organitzat exposicions, xerrades, taules rodones, lectures de contes a les biblioteques, un concurs literari, programes de ràdio, projeccions audiovisuals, la presentació d’un llibre i diverses accions al carrer.

Maresme feministaDurant tot el mes de març i abril, l’organització ‘Maresme feminista’ proposa diversos actes alternatius per commemorar el dia de la dona treballadora i visibilitzar, així, la lluita feminista. Aquest col·lectiu denuncia que “encara ara les dones han de fer grans equilibris per combinar les feines domèstiques amb la seva vida laboral i continuen accedint als llocs de treball més precaris, temporals, pitjor remunerats i amb menys reconeixement social”. I ara, amb la crisi econòmica, lamenten que “com a conseqüència de les dificultats per aconseguir feina, acaben abandonant el món laboral per centrar-se en les tasques domèstiques i per tant, recuperen el rol de vetlladores”.

La crisi les arraconaLa celebració del Dia internacional de les dones té una doble reivindicació: la de la recerca d’equitat en tots els àmbits de la societat i, actualment, les conseqüències directes de la crisi econòmica en els rols femenins.