L'any en Ciutat: On és el Corte Inglés?

El 2012 acaba amb incertesa per l’arribada de la gran superfície

Ve o no ve, el Corte Inglés?

Mirant endarrere al 2012 un té clar què ha portat de cap a la ciutat. I és precisament l’establiment de la superfície de El Corte Inglés. Els mitjans de comunicació començàvem l’any anunciant que el centre comercial pagaria 20 milions d’euros a l’Ajuntament per la compra dels terrenys. Poc temps després es posava data a l’obertura final de la gran superfície: tardor del 2014.

 

I paral·lelament es signava el què semblava el punt i final d’una història llarga i tortuosa iniciada el 1998. Quan al gener es firmava la compravenda de la finca, s’observava com a futur immediat poder observar -allà on s’alçava Can Fàbregas i de Caralt- les primeres grues, excavacions i obres. Un mes després del “dia històric” tot començava a tergiversar-se.

El Corte Inglés ajorna les obres mesos després         d’adquirir els terrenys

Al febrer l’Ajuntament anunciava que no tindria diners pels entorns del Corte Inglés. Concretament la partida per invertir en la modificació dels carrers propers a la gran superfície era a zero i la situació començava a preocupar. Amb la sentència del TSJC que anul·lava tota la tramitació urbanística que havia fet l’Ajuntament en els darrers anys per facilitar la instal·lació del centre comercial, semblava que El Corte Inglés podia perillar. Un estira i arronsa d’informacions diverses ha acabat sentenciant, aquest mes de desembre, que El Corte Inglés ajorna la construcció del centre comercial prevista a Mataró. El gerro d’aigua freda recau sobre un Ajuntament dèbil i amb pocs recursos, encara que ha assegurat que “esgotarà totes les vies que estan al seu abast”. Ara cal tornar a fer el camí, modificant -si cal- el Pla General d’Ordenació Urbanística. Mentrestant, caldrà seguir somiant en la gran superfície.

• S’ensorren cases a Sant Antoni 

Les obres en un solar haurien descalçat els fornaments d’una llar i acaben ensorrant-ne una altra.  Unes obres en un solar van provocar l’ensorrament d’una casa deshabitada primer i posteriorment una altra. Tot això va passar al cèntric carrer de Sant Antoni, en una de les notícies més comentades i seguides de l’any a la ciutat. Quan al mes de març una casa es descalçava per complet, els veïns van començar a preocupar-se, angúnia que va anar a més quan al cap de pocs dies s’ensorrava una altra llar del mateix carrer, adjacent al solar on es feien les obres que primer es paralitzarien i posteriorment, ja a les acaballes de l’any, es reprenien.Els veïns afectats –el segon ensorrament va deixar famílies fora de les seves llars– i tot el carrer, van constituir una plataforma i van veure com encara ara no es pot circular per un carrer del que preocupa el seu sòl. El de Sant Antoni ha estat el carrer de l’any.

•Mataró surt al carrer i aconsegueix aturar desnonaments

Centenars de persones es van agrupar a partir del mes de gener en la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca per denunciar que la gent es queda sense llar en silenci social i polític. Gràcies a la seva repetida i reiterada actuació, han aconseguit aturar diversos desnonaments a la ciutat.

•3.000 mataronins estafats per les participacions preferents  3.000 famílies coneixien l’estafa de les participacions preferents. Segons dades de la plataforma Estafabanca, el 80 per cent dels afectats són persones jubilades o que estan a l’atur i que tenen bloquejat el 75 per cent dels seus estalvis. De mitjana, cada família té invertits en productes tòxics uns 31.600 euros.

L'ANY EN TITULARS - 2012GENER

- M1tv acomiada la meitat de la plantilla i canvia de rumb- ERES mataronins il·lesos del creuer costa concòrdia - Més de 500 firmes pel tancament de l’espai laietana

FEBRER

  - Espectacular accident d’un tren a l’estació - La ‘siberiana’ deixa poca neu però molt fred -150 anys del cor de maria en una exposició

MARÇ

- Xesco gomar és elegit primer secretari del psc a mataró - Mataró implanta la zona única de preinscripció escolar - Pumsa redueix la plantilla un 34.5% i retalla sous

•Nova regulació, nou plantejament Els instituts de secundària decideixen si apliquen o no la jornada continuada  Amb la reforma del sistema educatiu, molts instituts de secundària catalans van haver de replantejar-se horaris escolars i, en conseqüència, una modificació del model educatiu. Una lluita intensa entre els defensors i els contraris de la jornada continuada als instituts. Avantatges? Augment de rendiment escolar o reducció de despeses. Inconvenients? Més cansament o deteriorament de la relació família-escola.

•El cas mataroní

Enmig de la confusió i decisions que cada un dels centres va prendre, finalment en són quatre els centres mataronins que es van afegir en aquest curs escolar a la jornada continuada: l’Institut Miquel Biada, el Puig i Cadafalch, el Demià Campeny i el Pla d’en Boet. Amb aquest model la Generalitat s’apropa al model de la majoria de Comunitats Autònomes de l’estat espanyol, així com el de molts països d’Europa.

Desencallat el conflicte per l’Escola Municipal de Música

Davant la incertesa, malestar i fins i tot, plantada dels professors a finals del curs passat, l’EMMM sembla que s’ha pogut “salvar”. Tant professorat com pares, alumnes i sobretot l’altra banda de la moneda, l’IME, recordaran un 2012 calent i feixuc per la gestió del centre de música.

•30 dies d’èxits amb la iniciativa del #junysolidari  Durant tot el més de juny Mataró va mostrar-se tal com és: solidària. A partir de la recuperació de la Mostra d’Entitats, sumada a l’edició anual de la Nit de la Solidaritat, va donar com a resultat una proposta d’aglutinar activitats de diferents entitats mataronines durant 30 dies seguits.

L'ANY EN TITULARS - 2012

ABRIL

- La ciutadania promou un “llibre gegant de contes”- Alcalde abril, fill adoptiu a títol pòstum - Nou casal municipal de la gent gran Oriol Batista

MAIG

- Enderroquen l’antic club nàutic i passa a ser un aparcament- S’inicien les obres de l’escola marta mata- Troben mortes dues dones grans en menys d’una setmana

JUNY

- Tres dies de festa al port per l’inici de la temporada de platja - Volten menorca per recaptar fons per l’spam - La P&G trasllada producció del Vallès a Mataró

• Pronòstic greu per a Robafaves  L’emblemàtica llibreria mataronina intenta reiteradament sortir del pou  Robafaves ha patit un any de muntanya russa. Primer semblava que salvarien la pujada demanant a través de la campanya “SOS Robafaves” 250.000 euros als seus clients, a pocs dies de Les Santes i les vacances d’estiu. Si bé la xifra no es va assolir, l’espai va divisar noves vies de finançament i va anunciar prendre una decisió a finals de setembre. La pujada era massa feixuga i l’acomiadament dels treballadors va ser la darrera de les accions que posava en el punt de mira la llibreria, encara a l’espera de desvetllar-ne el futur.Sembla que ara la cooperativa passa per un tram estàtic. Ni millor ni pitjor. Són trenta-set anys de llibres, contes, de construcció d’un esquelet cultural del qual la llibreria n’és la columna vertebral. Mirant endarrere des de Robafaves s’admeten errors de càlcul i decisions poc fermes i poc ràpides.

•Explosió comercial gràcies al MOW  

Viure Mataró intensament. Aquest era un dels objectius que el Mataró Opportunity Weekend posava sobre la taula al mes de setembre. Malgrat que la pluja va obligar a suspendre’l, el cap de setmana següent, desenes d’activitats, descomptes i atractius van atraure a centenars de persones al centre de Mataró en un ambient festiu. Tant comerços com consumidors demanen repetició de la iniciativa.

Rescat en helicòpter a Can Xammar   

Un helicòpter del SEM va fer un espectacular aterratge a la Plaça de Can Xammar a principi de setembre. Va sobrevolar de molt a prop el centre de Mataró i va intentar diverses vegades tocar a terra a diferents punts. La persona que necessitava assistència mèdica era una dona de 74 anys que va patir una aturada cardiorespiratòria. El trasllat, finalment, es va fer amb ambulància fins a l’Hospital de Mataró.

L'ANY EN TITULARS - 2012

JULIOL

- Rescat en helicòpter a Can Xammar    - Negocien per retallar la durada dels plens municipals- Dimiteix la directora de l’impem per “motius professionals”  - S’elabora un pla de sanejament per eixugar 30 milions

AGOST

- Laboratoris i asecma signen un conveni amb l’hospital - Les deixalleries estrenen el reciclatge de càpsules de cafè - Hisenda embarga la protectora d’animals de Mataró

SETEMBRE

- L’Ajuntament dissol els organismes autònoms municipals - Canvien simbòlicament el nom de la plaça d’espanya - Plega el quart càrrec de confiança del govern municipal

• Màxima tensió i atenció a Rocafonda  Els veïns reclamen solucions i l’Ajuntament  proporciona més policia i educadors.Un grup de veïns molestos pels darrers incidents succeïts al barri en les últimes setmanes – atracaments i robatoris a comerços – va aglutinar més de 400 persones al Parc de Rocafonda. Els manife stants van participar d’una concentració silenciosa en què es va llegir un manifest que reclamava responsabilitat política i accions concretes. Els veïns van explicar que “ens sentim insegurs al barri i volem més policia”.

•Possibles solucions

L’Ajuntament va destinar 50.000 euros de la nova modificació del pressupost municipal d’aquest 2012 a finançar un programa que pretén ajudar el barri a solucionar els seus problemes al carrer.El programa es va posar en marxa fa setmanes i compta amb dos educadors socials i dos intèrprets. El seu objectiu detectar problemes i actuar de forma preventiva. Igualment, Rocafonda també compta amb la recent implantada policia de barri, que fa acte de presència en les hores més conflictives.

•L’Angeleta Ferrer, en el seu pitjor moment

L’Angeleta Ferrer començava el curs escolar plantejant-se el pati de l’escola dins de Can Marchal. La notícia bomba arribava al novembre, d’un dia per l’altre: tancament per problemes estructurals provocats per al·luminosi. Resultat: 221 alumnes traslladats al CEIP Torre Llauder i la incertesa de saber si tornarà a obrir.

•Operació contra Nacho Vidal i la màfia xinesa La policia espanyola va detenir 60 persones arreu de l’Estat presumptament membres de la màfia xinesa acusats de delictes relacionats amb l’evasió de capitals i delictes econòmics a gran escala. Entre els detinguts hi constava el famós actor porno mataroní Nacho Vidal i la seva germana.

L'ANY EN TITULARS - 2012

OCTUBRE

- El cafè de mar retorna als seus orígens - Encasta un vehicle contra una discoteca per no poder entrar - Promocionen l’amarrador per a super-iots a Mònaco

NOVEMBRE

- Sostreuen el sant del carrer Sant Joan - Cadena humana i groga contra les retallades en educació- Joan Mora “renya” públicament Caixa Laietana

DESEMBRE

-“Cafè amb llet” revela una possible corrupció de l’hospital- Desestimat un recurs contra el decret anti-prostíbuls - Mataró, la ciutat més eficient en gestió lumínica